Vähi nieuwe premier Estland

TALLINN, 6 APRIL. Het parlement van Estland heeft gisteren Tiit Vähi, de grote overwinnaar van de recente parlementsverkiezingen, met 62 tegen 34 stemmen tot premier gekozen.

Vähi krijgt een week de tijd om een regering te vormen. Hij zal een coalitie leiden van zijn eigen KMÜ (Coalitiepartij/Boerenunie) en de Centrumpartij van oud-premier Edgar Savisaar. Die coalitie beschikt in het parlement over een meerderheid van 57 van de 101 leden van het parlement.

In het parlement zei Vähi gisteren de hervormingskoers zoals die tot nu toe is gevolgd, te zullen voortzetten, al wil hij meer dan tot nu toe aandacht schenken aan de “hoge prijs” die de hervormingen van de burgers van Estland eisen. De nieuwe regeringsleider, die in 1992 al een aantal maanden premier is geweest en die in 1993 een half jaar in Duitsland economie heeft gestudeerd, zei Duitsland te beschouwen als een model voor het samengaan van een vrije markteconomie en een sociaal vangnet voor de zwakste groepen. Vähi waarschuwde wel dat Estland zich niet zo'n fijnmazig sociaal vangnet kan veroorloven als Duitsland als het zijn begroting in evenwicht wil houden. “We kunnen gewoon niet half zo socialistisch zijn als Duitsland.”

In Vähi's KMÜ zitten veel ex-communisten. De Boerenunie wordt geleid door Arnold Rüutel, de laatste communistische leider van het land en president toen het onafhankelijk werd. Vähi heeft er echter de laatste tijd veel nadruk op gelegd dat de ex-communisten het verdere transformatieproces naar een markteconomie niet in de weg zullen staan. (Reuter)