Roberto's tutto cioccolata

Eten roept herinneringen op. Het madeleine-cakeje waarover Marcel Proust schreef is daar het beroemdste voorbeeld van. Proust is echter niet de enige met een culinair geheugen. Osip Mandelstam dichtte over het eten van een ijsje. Pablo Naruda over citroenen en artisjokken. Paul Valéry over granaatappels en D. H. Lawrence over vijgen. Roberto Payer van het Amsterdamse Hilton hotel herinnerde zich de met cacao bereide pasta die hij in zijn jeugd in Venetië at en maakte in plaats van een gedicht een menu voor zijn restaurant. In alle vier de gerechten van dit verrassende menu, dat rondom Pasen van 7 t/m 21 april wordt geserveerd, is op de een of andere manier cacao verwerkt. Roberto's Tutto Cioccolata bestaat uit: l'Alleanza Italo-Olandese, een salade van carpaccio met groene en witte asperges en een cacao-aceta balsamico dressing, gevolgd door Fattucine Pulcinella, met cacao bereide pasta in een Gorgonzolasaus. Scaloppine Pasquali, kalfsoester met marsalasaus (ontdek zelf hoe de cacao verwerkt is). De Finale Sorpressa di cioccolato wordt gevolgd door koffie. Ter geruststelling: behalve het nagerecht smaakt er niets zoet, omdat cacao immers niet zoet is. Een bijpassend wijnarrangement dat ƒ 25,- kost is mogelijk en ook zeer aan te raden. De uitgekozen wijnen Bertarose Bertani, Valpolicella Valpantena en de bijzondere dessertwijn Passito di Panterellia (afkomstig van het vlak bij de Afrikaanse kust gelegen eilandje Pantelleria) - passen perfekt bij het menu, waarvoor men ƒ 52,50 per persoon betaalt. Roberto's Restaurant, Hilton, Apollolaan 138. Inl 020-5711225. Voor paasbrunches: 020-5711225. Vandaag staat op de televisiepagina het recept voor de Fettucine Pulcinella.

    • Anne Scheepmaker