Rechter wil Willy Claes ondervragen

BRUSSEL, 6 APRIL. Het Belgische Hof van Cassatie wil Willy Claes, de secretaris-generaal van de NAVO en voormalig minister van economische zaken, Claes ondervragen over de affaire rond de mogelijke betaling van smeergeld door de Italiaanse helikopterfabrikant Agusta eind jaren tachtig. Het Hof heeft daartoe gisteren een verzoek ingediend bij de Belgische Kamer.

Het Hof van Cassatie diende eenzelfde verzoek tot ondervraging in voor de vroegere ministers Louis Tobback en Guy Coëme. Zij waren ten tijde van de helikopteraankoop respectievelijk minister van binnenlandse zaken en van landsverdediging. Vandaag buigt een speciale Kamercommissie zich over het verzoek. Naar verwachting zal deze commissie het verzoek morgen of begin volgende week honoreren. Het besluit moet in ieder geval vallen voordat volgende week het parlement wordt ontbonden, in verband met de Belgische verkiezingen van 21 mei.

Claes en Tobback hebben eind februari al vrijwillig een verklaring afgelegd bij het Hof van Cassatie. Toen konden zij echter niet worden ondervraagd. Pas als de Kamer het verzoek van het Hof goedkeurt, kunnen de ex-ministers worden ondervraagd, met getuigen worden geconfronteerd en kunnen er huiszoekingen worden verricht. Zij kunnen echter niet in staat van beschuldiging worden gesteld of worden gearresteerd.

Guy Coëme werd begin vorig jaar al gehoord in de Agusta-affaire. Maar er zouden nu nieuwe feiten zijn waarover het Hof hem wil ondervragen, onder meer over betalingen aan de Socialistische Partij door een Frans bedrijf, waarschijnlijk Dassault.

De ondervraging van ex-ministers door het Hof van Cassatie is gemakkelijker geworden door een nieuwe wet, bijgenaamd 'Agusta-wet' of 'Claes-wet', die begin deze week werd aangenomen. Claes zei gisteren dat hij blij was dat de wet werd aangenomen. “Ik sta ter beschikking van het gerecht”, verklaarde de NAVO-topman gisteren. “Ik denk dat ik het gerecht alles al heb verteld, maar er kunnen nieuwe vragen opkomen.”