Premier: Bosnië moet zich voorbereiden op nog tien jaar oorlog

SARAJEVO, 6 APRIL. De oorlog in Bosnië, die gisteren het vierde jaar is ingegaan, kan “duidelijk nog wel tien jaar duren”. Dat heeft de Bosnische premier, Haris Silajdzic, gisteren gezegd.

In een vraaggesprek met het Franse blad Le Monde zei Silajdzic een langdurige voortzetting van de oorlog te verwachten: “De Serviërs zijn niet sterk genoeg om ons uit te roeien en wij zijn niet sterk genoeg om de vrede op te leggen. We moeten er duidelijk op voorbereid zijn dat de oorlog nog tien jaar duurt”, aldus de Bosnische premier.

Silajdzic uitte opnieuw kritiek op de internationale gemeenschap, die naar zijn mening te weinig doet om het conflict te beëindigen en die de Bosnische regering belet wapens te kopen om zich te verdedigen. “Ik ben zeer pessimistisch. De huidige geesteshouding staat genocide toe.”

De oorlog in Bosnië begon op 5 april 1992, toen Bosnische Serviërs in Sarajevo het vuur openden op betogers die protesteerden tegen het opwerpen van barricades in de hoofdstad. Een klein groepje inwoners van Sarajevo legde gisteren een krans op het graf van Suada Dilberovic, die bij zo'n betoging werd doodgeschoten. Zij was de eerste dode van de oorlog.

Op diverse fronten werd gisteren opnieuw gevochten: in de Majevica-heuvels ten oosten van Tuzla, bij Kalesija ten oosten van dezelfde stad en in de moslim-enclave Bihac. Nabij Sarajevo vuurden de Serviërs dertien granaten af op stellingen van het regeringsleger bij het vliegveld. Franse blauwhelmen vuurden vandaag rookgranaten op de Bosnische Serviërs af toen die de uitvalsweg uit Sarajevo langs de berg Igman onder vuur namen. In en rond Sarajevo zijn van gisterochtend tot vanochtend duizend bestandsschendingen geconstateerd.

Het vliegverbod in het Bosnische luchtruim werd gisteren zowel door de Bosnische Serviërs als door het regeringsleger geschonden. Patrouillerende NAVO-vliegtuigen dwongen bij Visoko, ten noordwesten van Sarajevo, tot twee keer toe een Cessna tot landen. Het ging waarschijnlijk om een toestel dat werd gebruikt voor de bevoorrading van eenheden van het regeringsleger. Bij Tuzla maakten waarnemers melding van een vlucht van drie helikopters van de strijdkrachten van de Bosnische Serviërs. (Reuter, AP)