Philips wil fabriek in Terneuzen dicht doen

TERNEUZEN, 6 APRIL. Philips wil zijn lampenfabriek in Terneuzen verkopen. De helft van de 630 werknemers zou moeten worden ontslagen. De andere helft van het personeel kan in de fabriek blijven werken. Dit blijkt uit vertrouwelijke informatie waarop het dagblad De Stem de hand heeft gelegd. In Zeeuwsch-Vlaanderen is grote verontrusting ontstaan over het uitgelekte nieuws.

Philips zou het organisatieadviesbureau Business Creation Europe (BCE) hebben gevraagd een koper te zoeken. Uit een brief die het bureau aan een aantal bedrijven heeft gestuurd zou blijken dat Philips een premie van 25.000 gulden per personeelslid wil geven aan degene die het bedrijf overneemt.

Een Philips-woordvoerder bevestigt noch ontkent het bericht. “Het is iedereen bekend dat Philips bezig is met een plan om de concurrentiekracht van de vestiging in Terneuzen te behouden. Wij werken daar nog steeds aan.”

Volgens de woordvoerder komt het woord 'sluiting' van de vestiging in het plan niet voor. Op de vraag of 'verkoop' er wel in voorkomt wil hij niet ingaan.

De vestiging van Philips Lighting in Terneuzen, gespecialiseerd in de produktie van spaarlampen, maakt zware tijden door. Eerder verdween al een ontwikkelingsafdeling. Drie produktielijnen zijn inmiddels overgeheveld naar Polen.

Districtsbestuurder J. Jongejan van de Industrie- en Voedingsbond CNV eist nu duidelijkheid van de directie. “Het personeel is zich een ongeluk geschrokken. Wij willen vandaag nog horen wat er met Philips-Terneuzen gaat gebeuren.”