OPG koopt apotheken van Ahold-concern

ROTTERDAM, 6 APRIL. Koninklijke Ahold stopt met de verkoop van receptgeneesmiddelen. De apothekersorganisatie OPG neemt de acht apotheken van het detailhandelsconcern over. Een intentieverklaring daarover is vandaag ondertekend.

De overname betreft apotheken in Arnhem, Veenendaal, Tilburg, Rijswijk en Middelburg, die Ahold heeft gebundeld in het bedrijf Mediveen. Twee ervan zijn gevestigd in drogisterijen van dochterbedrijf Etos. Vanochtend is het personeel van Aholds groothandel Pragmacare in Velp ingelicht. Ahold heeft een sociaal plan opgesteld dat voorziet in de overname van zoveel mogelijk personeelsleden door OPG.

Met de verkoop van receptgeneesmiddelen door Ahold is een omzet van rond vijftig miljoen gulden gemoeid. De verkoop van drogisterij-artikelen, dus ook van geneesmiddelen waarvoor geen recept nodig is, wordt gewoon voortgezet. Ahold verkoopt deze farmaceutica in 65 winkels van Etos, Trekpleister, De Tuinen en supermarkten van AH. Die activiteiten worden naar verwachting versterkt. Ahold verzorgt zelf een opleiding voor drogisten en levert deze zomer nog zo'n tachtig nieuwe gediplomeerden af.

Ahold begon in 1987 met drogisterij-apotheekcombinaties, niet in de laatste plaats omdat de overheid het concern had uitgenodigd voor meer concurrentie te zorgen in de distributie van medicijnen. Ahold kreeg echter vrijwel meteen problemen met de belevering van de apotheken. Vrij gevestigde apothekers zagen een bedreiging in de keten die Ahold wilde opzetten en drongen er bij de reguliere groothandels op aan de apotheken van Ahold niet van geneesmiddelen te voorzien. Daardoor was het bedrijf genoodzaakt zelf een groothandel te kopen. Dat werd het in Duiven gevestigde Pharmacis, dat in 1992 opging in Pragmacare.

Hoewel ziektekostenverzekeraars enkele jaren geleden de vrijheid kregen zelf te bepalen met welke apotheek ze contracten afsloten, heeft Ahold nooit van die liberalisering kunnen profiteren. Het vestigingsbeleid van de apothekersorganisatie KNMP voorkwam dat een 'meerbezitter' als Ahold nieuwe apotheken in handen kreeg.

Vorig jaar werd al bekend dat Ahold zijn activiteiten in receptgeneesmiddelen zou staken als de overheid niet snel voor wet- en regelgeving zou zorgen die echte concurrentie in de farmaceutische bedrijfskolom mogelijk zou maken. Minister Borst (volksgezondheid) heeft wel maatregelen aangekondigd die het grootwinkelbedrijf in staat moeten stellen receptgeneesmiddelen te verkopen, maar die maatregelen worden vrijwel zeker niet binnen enkele jaren geëffectueerd. Ahold vindt dat te lang duren, temeer omdat niet zeker is of de Tweede Kamer akkoord gaat.

Daarnaast heeft de minister aangekondigd zorgverzekeraars aan budgetten te willen binden, zodat zij gedwongen zijn goedkoop in te kopen. Daar zou voor Ahold een kans liggen, maar of die budgettering al in 1998 totstand komt is niet zeker.

Pragmacare boekte vorig jaar een omzet van 120 miljoen gulden op factuurwaarde, wat neerkomt op 180 miljoen aan consumentenprijzen. De netto winst lag naar schatting rond twee miljoen gulden.