OPG komt met bod op Belgische farmagroothandel

Apothekerscoöperatie OPG wil een bod uitbrengen op de uitstaande aandelen van de Belgische medicijnengroothandel Laboratoria Flandria, gevestigd in Zwijngaarde bij Gent. OPG heeft inmiddels een beginselakkoord bereikt over een economische fusie, zo heeft OPG bekendgemaakt. OPG wil tussen de 520 en 888 miljoen frank (28 tot 48 miljoen gulden) betalen voor Flandria, dat een omzet behaalt van omgerekend 275 miljoen gulden. Het is de eerste grote acquisitie van OPG na de beursintroductie in 1992, een transactie die mede was bedoeld om uit te kunnen uitbreiden in Noord- en Midden Europa.

De Belgische medicijnengroothandel bedient 800 apothekers en heeft daarmee een marktaandeel van 40 procent in haar verzorgingsgebied Oost-Vlaanderen. Landelijk gezien komt dit overeen met een marktaandeel van ongeveer 8 procent. België kent geen echte leider op de groothandelsmarkt voor medicijnen. OPG is sinds halverwege vorig jaar op bescheiden schaal zelf in België actief met de verkoop van generieke merkloze medicijnen. Flandria heeft uitsluitend een medicijnengroothandel. OPG, met ruim 2 miljard gulden omzet en 2800 werknemers, produceert medicijnen en is bovendien actief op het gebied van de handel in grondstoffen, merkmedicijnen en hulpmiddelen.