O'Casey's

Afgelopen weekend heropende het Ierse O'Casey's aan het Noordeinde in Den Haag. Het is een trefpunt van de Ierse gemeenschap, maar er komen ook veel Hollanders. Misschien zijn het de activiteiten die ook de niet-Ieren aantrekken. Zoals de wekelijkse optredens van folkgroepen, Ierse danslessen en literaire avonden met onder anderen Yeats, Shaw, Joyce en natuurlijk Sean O'Casey. Guinness en Kilkenny-bier doen het goed, vooral tijdens de sportwedstrijden waarbij Ieren tussen de lijnen staan. De pub - ingeklemd tussen de Pizza Hut en het Italiaans restaurant Il Vulcano - bestaat ongeveer anderhalf jaar. Bij de recente verbouwing werd de donkere mahoniehouten toog doorgetrokken tot in een restaurantgedeelte dat vernoemd werd naar Connemara, een bergrijke streek in West Galway County. Om er te eten - Irish stew, roast, brunch - of om er de afternoon tea te gebruiken. “Niet alleen de gerechten zijn Iers”, onderstreept Matt Connolly, directeur/manager van O'Casey's “maar eigenlijk alles wat je hier binnen ziet.” Met één uitzondering: het plafond. “Dat dateert nog van voor de Tweede Wereldoorlog, uit de tijd dat toenmalig prinses Juliana het pand bewoonde” aldus Connolly. De kroonluchter onder het spierwitte plafond is weer wel van Ierse makelij, net als het behang, de vloerbedekking, het glas-in-lood, de stoelen en de schilderijen met ruige Connemara-landschappen van Eileen Meagher. De lounge heeft een open verbinding met een winkeltje dat deel uitmaakt van het nieuwe 'totaal-concept' van O'Casey's. Het puilt uit van Made in Ireland-artikelen, zoals marmelade, whisky, truien, zalm, boter, aardewerk en muziek. O'Casey's, Noordeinde 140, Den Haag. Inl 070-3630698

    • Ward op den Brouw