NKF hanteert opnieuw snoeimes

Kabelfabrikant NKF zal ook dit jaar in het werknemersbestand snoeien. Ongeveer 200 mensen moeten verdwijnen. Hierna zullen ongeveer 1800 arbeidsplaatsen bij de op vier na grootste kabelfabrikant van Europa overblijven. In Nederland gaan ongeveer 100 banen verloren, de rest verdwijnt in Duitsland. Dit heeft bestuursvoorzitter A. van de Laar tijdens de toelichting op het jaarverslag meegedeeld.

Hoewel in het afgelopen jaar een met 7,8 miljoen gulden gestegen winst van 28,3 miljoen werd behaald, kenmerken de omstandigheden waaronder NKF werkt zich door overcapaciteit bij de fabrikanten, moordende concurrentie en lagere prijzen. Ook loopt het aantal klanten door fusies en strategische allianties terug. “Als gevolg daarvan groeit de inkoopkracht van onze afnemers. De onderhandelingen worden scherper, waardoor er lagere verkoopprijzen uit de bus komen”, zei Van de Laar.

In het afgelopen jaar schrapte de onderneming al zo'n vierhonderd banen. NKF bezit fabrieken in Nederland en, na enkele overnames in 1993, ook in Duitsland. In Nederland gaat de werkgelegenheid al jaren achteruit. Eind 1988 werkten er bijna 1500 mensen. Dit jaar zal het aantal met 100 dalen tot 857. NKF heeft vestigingen in Delft en Delfzijl. De kabelfabrikant, die zich in 1986 losmaakte van Philips, zag de autonome omzet in 1994 dalen met 10 procent. De in Duitsland overgenomen Nokia Kabel en Kaiser Kabel zorgden per saldo voor een stijging van de omzet met bijna 50 procent tot 741,5 miljoen gulden. De productie van glasvezelkabels biedt vooralsnog weinig perspectief. Er zijn veel producenten die deze 'high-tech'kabels maken, terwijl de vraag niet al te groot is. “Een kabelmaatschappij kan rustig wachten op de nieuwe ontwikkelingen. Zolang de consument niet meer gebruik maakt van nieuwe digitale diensten, blijft de vraag naar dit soort kabels liggen”. Voor het lopende jaar durft NKF geen winstverwachting te geven.