Nederland komt in actie tegen ontslag topman bij WFP

ROME, 6 APRIL. Nederland heeft zijn ambassadeurs bij de Verenigde Naties in New York en Rome geïnstrueerd om zorg en verbazing over te brengen over het besluit om het contract van een van de twee hoogste Nederlanders binnen het VN-apparaat, Daan Everts, niet te verlengen.

Catherine Bertini, directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP), wil haar tweede man Daan Everts wegwerken, volgens medewerkers van VN-organisaties in Rome omdat hij haar zou overschaduwen. In de instructie, die gistermiddag is opgesteld, wordt de Nederlandse vertegenwoordigers opgedragen om zowel aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in New York als aan het WFP over te brengen dat ons land het besluit betreurt, verbaasd is over het ontslag van “een zeer capabel manager” en zijn zorg uitspreekt over het besluit van Bertini.

Minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) wil hiermee volgens een woordvoerder duidelijk maken dat Nederland deze zaak niet zomaar wil laten passeren. “Dit valt onder het reguliere personeelsbeleid binnen de VN, maar de redenen klinken niet erg overtuigend,” aldus een woordvoerder.

De instructie is scherper dan het verzoek om opheldering dat vorige week is overgebracht aan Bertini. Een directe reactie is in Rome niet te verwachten, omdat Bertini direct nadat zij het nieuws over Everts bekend had gemaakt, voor drie weken op reis is gegaan. Binnen het WFP is grote beroering ontstaan over het feitelijke ontslag van Everts, die geldt als open, professioneel en loyaal.

Nederlanders die bij VN-organisaties in Rome werken, hebben kritiek geuit op de volgens hen afwachtende houding van Nederland. Zij constateren dat ons land een van de belangrijkste donors is van het WFP en de grotere FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, maar ervoor terugschrikt om op basis hiervan enige invloed op te eisen binnen de organisatie.

De Europese Unie heeft in harde bewoordingen Bertini om opheldering gevraagd. In een brief aan Bertini spreekt de Unie haar zorg uit en wijst zij erop dat onder Everts de samenwerking van het WFP met Brussel, de tweede donor, aanzienlijk is verbeterd. Met name in de voedselhulp aan het voormalige Joegoslavië, maar ook bij de noodhulp voor Rwanda hebben de Europese Unie en het WFP de afgelopen maanden intensief samengewerkt.

Het was vanmorgen nog onduidelijk of de Europese Unie een officiële demarche zal ondernemen bij Bertini.

    • Marc Leijendekker