Lasten van Sabena toch niet verlicht

BRUSSEL, 6 APRIL. De Belgische regering verleent voorlopig geen lastenverlichting aan luchtvaartmaatschappij Sabena. Hiermee komt een mogelijke overname van het noodlijdende bedrijf door de Zwitserse maatschappij Swissair in het gedrang.

Vorige maand werd bekend dat de Belgische regering wilde overgaan tot een gedeeltijke vrijstelling van sociale lasten, wat Sabena een jaarlijkse kostenbesparing van ongeveer 650 miljoen frank (35 miljoen gulden) zou opleveren. Swissair, dat graag een bruggehoofd wil vestigen in de Europese Unie, is geinteresseerd in een dominerend belang van 49,5 procent in Sabena. Voorwaarde voor de overname is dat Sabena de sociale lasten zou verlagen.

De beslissing om de verlaging van sociale lasten voor Sabena voorlopig toch niet door te voeren, komt nadat Europees commissaris Van Miert van concurrentiebeleid gisteren liet weten dat de Belgische plannen neerkomen op verkapte overheidssteun. In 1991 kreeg Sabena met toestemming van de Commissie al overheidssteun van 35,2 miljard frank. Bij de toekenning van de steun werd toen expliciet gezegd dat ze eenmalig was.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van sociale zaken, had zijn minister zelf om een officieus advies van de Europese Commissie gevraagd. “Nu zal er een andere oplossing gevonden moeten worden”, aldus de woordvoerder. “Niet bij ons maar eerder bij het ministerie van verkeer.” Morgen wordt het Sabena dossier besproken in de ministerraad.