Kinderagenda

Flipje van Tiel

Zestig jaar geleden werd Flipje van Tiel, het frambozenmannetje uit de Betuwe geboren. In het eerste boekje werd hij van framboosje (In de Betuwe daar stond eens/ een framboosje, o zo'n schat!/ tuinman Pip begoot het daag'lijks/hield de aarde lekker nat) door de Zomerfee omgetoverd in het frambozenmannetje (Even raakte zij de pracht-vrucht/met haar gouden stafje aan/Kijk, zei de Zomerfee, hier zie je/nu Tiels Flipje voor ie staan). Met zijn vriendjes de kabouters, Jasper Aap, Flapoor Olifant, Bertje Big, Poesje Grijs, Treesje Boe beleeft hij spannende avonturen. Door Flipjeszegels op de potjes jam, appelstroop en vruchtensap van De Betuwe te sparen kon je de boekjes bestellen. Onder het motto 'al zestig jaar de vrind van ieder kind' is Flipje nu in een nieuw jasje gestoken: 'De nieuwe avonturen uit Het land van Flipje'. Wie kan er schaatsen op 1000 poten? Bestaan er spoken die van bramen houden? Zijn er koeien die in plaats van melk, peresap geven?

De rijmpjes zijn verdwenen, de plaatjes groter en voor de kinderen, die nog niet kunnen lezen is er een cd met liedjes en verhalen, verteld door Fred Butter, Lucie de Lange en Heddy Lester. Het boekje is geschreven door Lydia Rood en de tekst en muziek van de liedjes zijn van Frank Affolter.

Flipje is met CD is vanaf half april te koop bij alle Bruna-winkels (ƒ 19,95 of ƒ 14,95 met twee Flipje-zegels) of te bestellen bij Postbus 40043, 6203 CD Maastricht (ƒ 20,95 of ƒ 15,95 met twee zegels). Inl 076-711956.

Kaart en Kompas

Ben je wel eens verdwaald in het bos? Als je een kaart en kompas hebt hoeft dat niet meer gebeuren, maar dan moet je wel leren kaartlezen en weten hoe een kompas werkt. Vooral op topografische kaarten kan je al veel bijzonderheden over het landschap vinden, zo weet je vantevoren al hoe een gebied er uit ziet zonder dat je er geweest bent en als je dan in het bos rondloopt kan je precies de open plek, een grote kuil, een pad of een wal vinden. Op woensdag 12 april organiseert de Vereniging Natuurmonumenten een middag kaartlezen en gebruik van een kompas voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, Rheden. Inl 08309-51023. Kosten ƒ 3,- per kind.

De Efteling

Honderd jaar geleden werd tekenaar Anton Pieck in Den Helder geboren en de Efteling gedenkt dat door een Anton-Pieck Prijs uit te schrijven, waarbij aan kinderen op de basisschool gevraagd wordt zelf een nieuw en origineel sprookje te maken met als hoofdprijs ƒ 50.000,-. Ook komt er een tentoonstelling van zijn werk en een film over zijn leven.

Nieuw op de Efteling dit jaar is het doolhof van monsieur Cannibale: ouders kunnen niet naar binnen, omdat de toegangspoort maar 1.50 meter hoog is. Uiteraard moet je de route zelf uitstippelen en moet je steeds weer kiezen tussen links en rechts. Er zijn bruggen waarover water stroomt, 1.50 meter hoge groene afscheidingen, pratende beelden, een Japanse klok op waterkracht en een wonderpoort die wel of niet opengaat...

Voor de allerkleinsten is er de Kleuterhof, een speeltuin met zo'n twintig verschillende toestellen, waaronder een Stap-piano.

Open van 13 april tot 29 oktober, iedere dag van 10-18u. Toegangsprijzen ƒ 31,- per persoon, kinderen t/m drie jaar gratis. De Efteling, Europalaan 1, Kaatsheuvel. Inl 04167-88111.

Speelwereld

Zijn kinderen van nu even fantasierijk, speels en creatief als hun leeftijdsgenootjes honderd jaar geleden? Welke spelletjes zijn er vanaf 1850 gespeeld? Op de tentoonstelling Speelwereld van kinderen aan Rijn en Maas wordt duidelijk dat spel afhankelijk is van de tijd en de omgeving waarin kinderen opgroeien. Het scheelt natuurlijk of je kind bent in een stad of dorp, of dat je bijvoorbeeld opgroeit onder oorlogsomstandigheden. Ook zijn er veel regionale verschillen: zo was knikkeren alleen in Nederland en België populair - op een school in Nederlands Limburg zijn wel 108 verschillende namen voor knikkers in gebruik en kent de jeugd in Duitsland maar een woord: Klicker. Er is veel te zien in Venlo: een trapauto uit 1950, vliegers, poppen, een oud cowboy-fort, tafelvoetbal uit 1905, plaatjes van popsterren, postzegels en nog veel meer. Van 12 april t/m 5 juni. Limburgs Museum, Goltziusstraat 21, Venlo. Di-vr, 10-16u30 en za-zo 14-17u. Toegangsprijs kinderen ƒ 1,-, volwassenen ƒ 2,50.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker