Israel lanceert eigen satelliet voor spionage

TEL AVIV, 6 APRIL. Israel heeft gistermiddag met succes een spionagesatelliet gelanceerd. De Ofek-3 draait op een hoogte van maximaal 600 kilometer langs de 37ste breedtegraad waarmee Iran, Irak en Syrië door een haarscherpe lens in de satelliet 'zichtbaar' worden.

De 225 kilogram wegende Ofek (Horizon) die 2,3 meter lang is, werd door een Shavit-raket ten zuiden van Tel Aviv de lucht in geschoten. Volgens buitenlandse bronnen is de Shavit de civiele versie van de Jericho-raket, die ook atoomkoppen zou kunnen dragen.

Premier Yitzhak Rabin noemde gisteren het in een baan om de aarde brengen van de Ofek-3 een “groot technologisch sukses voor de staat Israel”. Radio Israel maakt om het uur melding van het voortreffelijk functioneren van de communicatie met de Ofek-3. De satelliet, van eigen Israelische makelij, draait in anderhalf uur om de aarde en zal hoogstwaarschijnlijk een jaar in de lucht kunnen blijven.

De Israelische minister van defensie, Moshe Arens, zei kort na de Golfoorlog in 1991 dat Israel eventueel een eigen spionagesatelliet in de lucht zou brengen. Daarmee gaf hij toen uiting aan Israels verontwaardiging over de Amerikaanse weigering Israel ten tijde van de Golfoorlog rechtstreekse toegang te geven tot de Amerikaanse satelieten. Israel werd toen door Iraakse Scud-raketten bestookt en drong op Amerikaanse satelliet-informatie aan om zelf een militaire actie tegen de Iraakse raketinstallaties te kunnen ondernemen.

Tijdens de Golfoorlog kreeg Israel wel Amerikaanse informatie over het afvuren van Iraakse Scuds naar Israel. De Ofek-3 kan een dergelijke functie niet vervullen doordat deze satelliet om de aarde draait en geen vast punt boven bijn voorbeeld Irak heeft. Daarentegen wijzen Israelische militaire commentatoren er vandaag op dat de informatie die de Ofek-3 verschaft grote strategische betekenis voor het Israelische opperbevel heeft. De in de satelliet gebouwde optische apparatuur stelt Israel in staat om nauwkeurig troepenbewegingen in de omliggende Arabische landen te volgen. Deze optische apparatuur werd ontwikkeld in de El-OP industrie in Rishon Lezion.

Nu Israel in het bezit is van een spionagesatelliet en over de technologische kennis beschikt om een netwerk van dergelijke satellieten uit te zetten heeft premier Rabin een sterk argument in handen dat het opgeven van de Golan-hoogvlakte voor vrede met Syrië, Israel niet in gevaar brengt.

De Ofek-3 waarborgt Israel voor Arabische verrassingsaanvallen zoals in 1973 toen Israel geen duidelijk beeld had van de ophanden zijnde Egyptisch-Syrische aanval op Grote Verzoendag. Israels militaire positie in het Midden-Oosten is volgens militaire commentatoren gisteren door de satelliettechnologie aanzienlijk versterkt.

Een en ander valt samen met berichten over vooruitgang in het Israelisch-Syrisch vredesproces. Volgens radio Israel is de Amerikaanse topdiplomaat Dennis Ross vandaag naar Jeruzalem gekomen om de militaire besprekingen tussen Israel en Syrië weer op gang te brengen nu er volgens president Bill Clinton tijdens de besprekingen tussen de ambassadeurs van beide landen in Washington vooruitgang is geboekt die perspectieven biedt voor het sluiten van een Israelisch-Syrische vrede in 1995.

    • Salomon Bouman