Interventie van centrale banken helpt dollar niet

AMSTERDAM, 6 APRIL. Een gezamenlijke ronde van interventies op de valutamarkt door de centrale banken van de VS, Duitsland en Japan om de koers van de dollar te steunen, heeft de Amerikaanse munt niet kunnen steunen.

Na een korte opleving zakte de dollar vanmorgen naar het zelfde koersniveau als dat van gisteren voordat de steunaankopen plaatsvonden. Tegen het middaguur noteerde de munt een koers van 1,5360 gulden en 85,35 yen. Het diepterecord voor de dollar tegenover de gulden staat op 1,5195 gulden en werd begin maart bereikt. Vanmorgen vroeg kwam de dollar daar zelfs, met een korte koersval naar 1,5238, dicht bij in de buurt, en noteerde met 85,08 yen bijna voor het eerst onder de 85 yen.

De Duitse minister van financiën Theo Waigel uitte gisteren harde kritiek aan het adres van de Verenigde Staten over de dollarzwakte, en zei dat de oorzaken voor lage dollar in de Verenigde Staten liggen. Waigel bagatelliseerde bovendien het effect van interventies, door te stellen dat die geen oplossing bieden voor de zwakte van de dollar. Toen kort daarop de Bundesbank toch meedeed aan de ronde van steunaankopen samen met de Bank van Japan en de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, stond de valutahandel even op het verkeerde been. Bij de gezamenlijke actie, waar volgens onbevestigde berichten ook de Banque de France aan meedeed, zou tussen de 3 miljard dollar en 5 miljard dollar zijn aangekocht.

Na een korte opleving van 1,5360 gulden naar 1,55 gulden, zakte de dollar binnen een paar uur weer terug. Verdere bewijzen over de afzwakkende Amerikaanse economische groei, ondermeer het teruglopen van de belangrijke index of leading indicators, ondersteunden speculaties dat de rente in de VS voorlopig niet verder wordt opgeschroefd. Op de valutahandel wint de overtuiging veld dat alleen een gecoördineerde renteverlaging in Japan en een renteverhoging in de Verenigde Staten de zwakke dollar kan helpen. Op 23 mei is de eerstvolgende geplande vergadering van het Open Market Committee, het beleidsbepalende orgaan van de 'fed'.