Het realisme van Milan zegeviert in Parc des Princes

PARIJS, 6 APRIL. Met oerdegelijk voetbal en één prachtig uitgevoerde counter in blessuretijd heeft de verbleekte sterrenploeg van AC Milan een riant uitzicht veroverd op de finale van de Champions League. De titelverdediger beroofde gisteravond in het volgepakte Parc des Princes het favoriete Paris Saint Germain van de ongeslagen status op Europees niveau: 0-1. De verliezende aanvoerder Alain Roche sprak na afloop van “het succes van het Italiaanse realisme”.

Over twee weken kan AC Milan in het eigen San Siro-stadion het karwei afmaken, mits opnieuw het gerenommeerde spitsenduo Weah/Ginola uit de wedstrijd wordt gehouden. “Het liep geheel volgens het tactisch concept. Iedereen bleef geconcentreerd”, zei Milan-trainer Fabio Capello tevreden. Hij sprak van een “fantastisch resultaat”, ook al ging lang niet alles naar wens, vooral in de lucht”.

Op het moment dat iedereen in Parijs al geruime tijd vrede had met 0-0 sloegen de sluwe Italianen alsnog toe. Ruim een minuut in blessuretijd belandde de bal uit een afgeslagen vrije trap voor de voeten van invaller Massaro. Hij speelde Dejan Savicevic aan die de meegekomen Zvonimir Boban in stelling bracht. De Kroaat rondde de kans perfect af. De zege was nauwelijks verdiend te noemen. Het teleurstellende duel verdiende geen winnaar.

“Het valt niet mee om door een doelpunt in de laatste minuut te verliezen”, verzuchtte de Parijse trainer Fernandez. Hij zei echter nog hele reële kansen te zien om de finale te bereiken. “We gaan zonder angstcomplexen naar Milaan. Waarom zouden we daar niet voor een stunt kunnen zorgen? Tot dusver hebben we dit seizoen in elke uitwedstrijd nog gescoord. Waarom dan ook niet in Italië?”

Het Franse kamp stroomde in de aanloop naar het eerste duel, goed voor een recordrecette van 4,5 miljoen gulden, nog ruimschoots over van zelfvertrouwen. Fernandez, die ooit met Platini, Giresse en Tigana een vermaarde Franse middenlinie vormde, gaf de toon aan. “Ik heb de beste voorhoede van de wereld”, pochte hij. De succesvolle coach voegde er aan toe dat hij zijn azen Weah en Ginola voor geen goud wilde ruilen met Bebeto en Romario, om maar eens twee andere toppers te noemen.

De flair die Paris Saint Germain vooraf uitstraalde, stond in schril contrast met de nerveuze opening van de wedstrijd. De Franse ploeg zocht naar rust en ritme. Vooral doelman Bernard Lama had zijn zenuwen aanvankelijk niet in bedwang. Eerst struikelde hij bijna over een terugspeelbal, kort daarna deponeerde hij een doeltrap in de voeten van een Italiaanse aanvaller. Beide flaters bleven zonder gevolgen en naarmate de eerste helft vorderde, herstelde Lama zich goed.

Paris SG dwong zelf echter niet één uitgespeelde kans af. Weah en Ginola kwamen in de wedstrijd nauwelijks voor. De thuisploeg moest het vooral hebben van een aantal indraaiende hoekschoppen van Le Guen en een handvol afstandschoten van Rai. Doelman Rossi liet zich niet verrassen. AC Milan verdedigde geconcenteerd en beheerst. Met negen spelers die voor het duel op één gele kaart stonden, viel een ingetogen speelwijze ook min of meer te verwachten.

Ook in de tweede helft waren hoogtepunten zeldzaam. Paris SG domineerde iets meer, maar kon geen moment het surplus aan balbezit uitbuiten. De thuisploeg ontbeerde creativiteit en aanvalskracht. Halverwege de tweede helft was David Ginola even los van zijn bewaker. Uit een effectvolle hoekschop van Le Guen kopte hij knap in. Rossi pareerde bekwaam. De Milan-doelman keerde kort daarna ook een kopbal van Weah. Zes minuten voor tijd was Rossi verslagen bij een fraai schot van Ginola. De lat redde hem en Milan.

Mede door die benauwde momenten durfde Capello zich niet al rijk te rekenen. “Ik blijf zeggen dat de kansen in de return fifty-fifty zijn”, aldus de coach van de bekerhouder. “Paris SG blijft een levensgevaarlijke tegenstander, die op elk moment kan toeslaan.” In de return moet Milan verdediger Costacurta missen. Hij kreeg gisteravond zijn tweede gele kaart. (ANP)