Grote mogendheden: geen kernwapens tegen kernwapenvrije landen

LONDEN, 6 APRIL. In navolging van China hebben de andere vier grote mogendheden die over kernwapens beschikken (de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië) gisteren gezegd dat zij nooit kernwapens zullen inzetten tegen kernwapenvrije landen en nooit als eerste kernwapens zullen gebruiken. De vijf naties hadden vorige maand in New York al afgesproken allen afzonderlijk een dergelijke belofte te zullen doen.

De garanties lopen vooruit op de besprekingen over verlenging van het Non-proliferatieverdrag (NPV), dat de verdere verspreiding van kernwapens moet tegengaan. De meer dan 170 ondertekenaars van het NPV zullen vanaf 17 april in New York vergaderen over het verdrag, dat in 1970 voor 25 jaar in werking trad.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, zei gisteren dat Washington het NPV ziet als “een van de belangrijkste verdragen ooit” en dat de VS streven naar een “onvoorwaardelijke verlenging voor onbepaalde tijd”. De meest notoire 'niet-ondertekenaars' van het NPV zijn Israel, India en Pakistan.

Noord-Korea heeft zijn handtekening wel onder het NPV gezet, maar de internationale gemeenschap verdacht het communistische land er de afgelopen jaren niettemin van bezig te zijn kernwapens te produceren. Vorig jaar sloten de VS en Noord-Korea een akkoord, waarin de Noordkoreanen instemden met ontmanteling van hun oude, gevaarlijke kerncentrales, zodat de nucleaire activiteiten voortaan gecontroleerd zouden kunnen worden. Noord-Korea zou in plaats hiervoor nieuwe, lichtwater-centrales krijgen. Maar er is inmiddels een nieuw probleem gerezen: Noord-Korea weigert Zuidkoreaanse centrales te accepteren. De VS en Zuid-Korea houden echter vast aan centrales uit Seoul.

Zuid-Korea liet vandaag weten niet langer te zullen meewerken aan de uitvoering van de overeenkomst tussen de VS en Noord-Korea (Seoul moet voor het grootste deel van de kosten van vier miljard dollar opdraaien) indien het noorden zijn licht-watercentrales niet accepteert.

Dit heeft de Zuidkoreaanse minister van buitenlandse zaken Gong Ro-Myung gezegd. Gong Ro-Myung deed zijn uitspraak een dag voordat de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea bijeen komen in Washington om een oplossing te vinden voor de nucleaire crisis op het Koreaanse schiereiland. “We zijn geenszins van plan om deel te nemen aan het project wanneer ons model wordt buitengesloten en er een situatie ontstaat waarin wij geen centrale rol spelen”, aldus Gong Ro-muyng.

Als Zuid-Korea zich terug trekt uit het overleg komt de nucleaire overeenkomst met Noord-Korea in gevaar, omdat tot nog toe geen enkel ander land bereidheid heeft getoont de lichtwater-reactoren te betalen.

Noord-Korea heeft inmiddels gedreigd zijn kernreactoren te herstarten als niet binnen afzienbare tijd een overeenkomst wordt bereikt over de bouw van de lichtwaterreactoren. (AP, Reuter)