Geruchten stuwen chemiefondsen verder omhoog

AMSTERDAM, 6 APRIL. Chemiefondsen waren vanochtend gewild op de Amsterdamse effectenbeurs, mede door geruchten dat DSM en Akzo Nobel kunnen profiteren van compensatieorders zodra het kabinet definitief kiest voor de Apache-helikopter. Gingen de koersen woensdag al met guldens omhoog, vanochtend kwam daar weer wat bij.

AMSTERDAM Akzo steeg vanochtend met 1,60 gulden tot 176,80 gulden, branchegenoot DSM klom met 1,80 gulden tot 122,90. De lage koers van de dollar schijnt de fondsen momenteel niet te deren.

De Amsterdamse beursthermometer AEX stond na een zwak begin omstreeks het middaguur uur op 398,31 en was daarmee 0,48 punt hoger dan bij het slot op woensdag. Behalve bij de chemiefondsen was er weinig kooplust te bespeuren op de beursvloer.

BolsWessanen (ex-dividend 0,72 gulden) verloor weliswaar twee kwartjes op 31 gulden, maar liet rekening houdend met de dividendbetaling per saldo een winst zien van twee dubbeltjes. Het fonds heeft laten blijken afscheid te zullen nemen van niet lonende dranken-activiteiten.

Op de lokale markt was havenbedrijf Hes Beheer ook vandaag de gebeten hond met opnieuw een fors verlies, ditmaal van 1,80 gulden op 14,80 gulden. Begin februari noteerde Hes nog 21,10 gulden.

Andere fondsen die de aandacht trokken waren Polygram, dat steeg met 1,40 gulden naar 86,60 gulden. Hoogovens boekte een winst van negen dubbeltjes op 63,90 gulden. Slecht presteerde Luxaflex-fabrikant Hunter Douglas, dat met 0,80 gulden inzakte naar 65,50 gulden.

Op de obligatiemarkt vertoonde de meeste leningen lichte koerswinsten.

De dertigjarige staatsobligatie (7,5 procent), die woensdag nog goed was voor vijftig cent winst, daalde met 9 cent naar 97,90 punt. De tienjarige 7,25 procents staatslening kreeg er een dubbeltje bij op 100,95.

Voor de Amerikaanse dollar lijkt alleen maar een weg omlaag te zijn weggelegd. Woensdag haalden in New York gecoördineerde steunaankopen al niets uit. Vanochtend bleek in Europa de koers verder te zijn weggezakt. In Amsterdam werd om 10.00 uur een koers gedaan 1,5300 tegen 1,5430 aan het eind van de handel van de voorgaande dag, niet ver meer verwijderd van het begin maart bereikte laagtereord (1,5195).

NEW YORK Wall Street is er gisteren op een haar na in geslaagd het koersrecord van dinsdag vast te houden. Het Dow Jones Industrial gemiddelde van dertig fondsen schommelde weliswaar de hele dag rond het slotpeil van dinsdag, maar sloot op 4.200,57, per saldo 1,04 punt lager dan de recordstand van de voorgaande dag.

aren het afgelopen dinsdag de de luchtvaartfondsen die de beursgraadmeter boven de grens van 4.200 stuwden, gisteren waren het autofondsen die de meute aanvoerden. Zo boekte Chrysler bijna een dollar winst.

Op de valutamarkt werd gisteren op grote schaal geïntervenieerd door de centrale banken van de VS, Duitsland, Japan en Frankrijk. De omvangrijke steunaankopen brachten kortstondig een koersstijging te weeg tot boven 1,55 gulden. Daarna zakte de koers terug en daalde tot onder het slotpeil van dinsdag. De dollar eindigde gistreren op 1,5385, tegen 1,5440 op dinsdag.

TOKIO Voor de Japanse effectenbeurs was het vandaag een betrekkelijk kalme dag. Het Nikkei-225 gemiddelde steeg met 66,62 punten (0,4 procent) tot 15.815,87.