Europarlement veroordeelt Turkse inval Noord-Irak

BRUSSEL, 6 APRIL. Het Europees parlement heeft vanmorgen met grote meerderheid een resolutie aangenomen waarin het de Turkse inval in Noord-Irak veroordeelt en eist dat Turkije onmiddellijk zijn troepen terugtrekt. De Europarlementariërs herhaalden nog eens dat de situatie van de mensenrechten in Turkije zo slecht is, dat ze nu opnieuw tegen een douane-unie tussen de Europese Unie en Turkije zouden stemmen. Ook de EU heeft Turkije gisteren opgeroepen Noord-Irak “zo snel mogelijk” te verlaten. Die verklaring werd in Ankara geleverd door de ambassadeurs van Frankrijk, Duitsland en Spanje. Verwijzend naar “recente verklaringen” en “officiele contacten met bepaalde Turkse leiders” zegt de Unie zich ernstig zorgen te maken.

Het Europarlement dringt er verder bij de lidstaten van de EU op aan dat deze geen Koerden uitwijzen en dat ze, net als Duitsland, geen wapens meer leveren aan Turkije. Tegelijkertijd veroordeelt het Parlement ook de terroristische acties van de extremistische Koerdische beweging PKK. Volgens de Europarlementariërs moet er naar een politieke oplossing worden gezocht in de strijd tussen de Turkse overheid en de Koerden. De EU sloot half maart een douane-unie met Turkije. Maar het Europarlement, dat de bevoegdheid heeft verdragen met derde landen tegen te houden, stemde half februari met ruime meerderheid tegen een douane-unie.