Elf bellers met vragen over stadsprovincie

AMSTERDAM, 6 APRIL. De telefoons zwijgen. “Toe nou, laat er toch iemand bellen”, verzucht een raadslid. Amsterdamse raadsleden en wethouder G. ter Horst (stadsprovincie) zaten gistermiddag vanaf vijf uur klaar om de burgerij twee uur lang telefonisch te woord te staan over het hoe en waarom van de stadsprovincie Amsterdam die in 1998 een feit moet zijn. Om zeven uur hadden elf mensen gebeld.

Bij elk telefoontoestel liggen plastic mapjes met daarin de antwoorden op de verwachte vragen. Na twintig minuten komt het eerste telefoontje binnen. “Waarom moet er eigenlijk een stadsprovincie komen”, vraagt een mevrouw aan wethouder Ter Horst. Die geeft geduldig antwoord: “Omdat we dan sterker staan, omdat dan beslissingen sneller genomen kunnen worden. De stadsprovincie moet de huidige versplintering tegengaan, gemeenten moeten niet concurreren maar gaan samenwerken om bijvoorbeeld bedrijven binnen de regio te halen.”

Ze heeft de telefoon nog niet neergelegd of de volgende beller kondigt zich aan. Maar die wil niets over de stadsprovincie weten. Ze wil weten of ze, als ze een bootje koopt, dat in het Singel voor haar woning kan aanleggen. Ter Horst kijkt om zich heen. Een voorlichter drukt razendsnel een toets in op de computer en op het scherm verschijnt wat de belster moet doen: toestemming vragen bij binnenwaterbeheer.

Dan is het weer even stil. “Die neem ik”, zegt D66-raadslid B. Oranje. Ook hij krijgt de vraag: waarom moet de stadsprovincie er komen, waarom annexeert Amsterdam de omliggende gemeenten niet? “Annexeren kan niet, mevrouw, dan zeggen gemeenten 'nee' en terecht. We willen niet inlijven.” Zijn PvdA-collega P. Meijer stelt iemand gerust die bang is dat de naam Amsterdam zal verdwijnen: “De huidige binnenstad en de nieuwe gemeenten voeren allemaal Amsterdam in hun naam. Amsterdam verdwijnt niet.”

“Waarom heeft u hier helemaal geen reclame voor gemaakt?” wil een mevouw van Ter Horst weten. Die werpt een blik op de voorlichter. “De extra editie van Stadsnieuws met alles over de stadsprovincie was al gedrukt toen we op dit idee kwamen”, fluistert hij. Ter Horst geeft dit door en voegt eraan toe dat vanaf nu tot aan het referendum, op 17 mei, burgers elke woensdag van 5 tot 7 via het telefonische spreekuur antwoord op hun vragen kunnen krijgen. “Ja, dat referendum, is dat niet wat prematuur? Er ligt nog niets eens een wetsontwerp”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. Ter Horst: “Dat klopt.”