Een half miljoen vibrators over de toonbank

Oudere mannen moeten vaak even slikken als vrouw of vriendin een vibrator wil kopen, maar jongens voelen zich niet in hun mannelijkheid aangetast. Integendeel. Ze dringen erop aan dat hun vriendin zorgvuldig kiest, 'want jij moet het lekker vinden'.

Kon vroeger de vondst van een stapel verborgen sexblaadjes leiden tot een huwelijkscrisis, tegenwoordig is masturbatie een bespreekbaar onderwerp. Volgens onderzoek doet vijfenvijftig procent van de vrouwen aan zelfbevrediging tegenover tweeëntachtig procent van de mannen, maar die achterstand op het gebied van de eigenliefde zou wel eens ingelopen kunnen worden nu steeds meer vrouwen een vibrator aanschaffen. De verkoop neemt de laatste twee jaar met 25 procent per jaar toe, zo leert een rondvraag langs de importeurs. Seksshops en postorderbedrijven verwachten dit jaar een half miljoen van deze gemotoriseerde apparaatjes te verkopen.

Volgens Hanni Jagtman, eigenares van Mail & Female, een postorderbedrijf en winkelketen in erotica voor vrouwen, zit de grootste groei bij vrouwen van boven de vijftig en meisjes vanaf zeventien jaar. Zij wijt dat aan de aandacht voor erotiek en seks in de media. Meisjesbladen als Yes en Cosmo schrijven regelmatig over masturberen en Viva heeft voor haar lezeressen vibrators in de aanbieding. Oudere vrouwen laten zich voorlichten door de seksprogramma's van Catherine Keyl en Goedele Liekens. Beter opgeleide vrouwen van 30 tot 45 jaar weten volgens Jagtman al langer wat er te beleven valt met apparaatjes als de Smart Guy, Sweet Lover, Bride's Fantasy, Deep Stroker en Intruder.

Voor mannen is het soms even slikken als vrouw of vriendin belangstelling heeft voor een vibrator. “Ik heb op eroticabeurzen gestaan en meegemaakt dat mannen botweg tegen hun vrouw zeggen: 'Zoiets heb jij niet nodig'. Oudere vrouwen laten zich daardoor afschrikken, ” zegt Jagtman. “Jongens die met hun vriendin meekomen als zij een vibrator wil kopen, voelen zich niet in hun mannelijkheid aangetast. Integendeel. Ze dringen erop aan dat hun vriendin zorgvuldig kiest, 'want jij moet het lekker vinden', zeggen ze heel schattig.” Meisjes die voor het eerst een vibrator kopen, kiezen meestal een eenvoudig apparaatje dat er 'veilig' uitziet. Geen natuurgetrouwe penisvorm dus, maar een vrolijk gekleurd staafje. Bestseller is de roze vibrator van zacht plastic, het materiaal waarvan ook poppen gemaakt worden.

Mail & Female en ook de Amsterdamse vrouwensekswinkel Female & Partners krijgen veel verzoeken van vrouwen die in andere steden op franchisebasis vergelijkbare winkels willen beginnen. Uitbreiding is volgens Jagtman nodig om meer erotische artikelen voor vrouwen te kunnen laten ontwikkelen. Het aanbod is voor verbetering vatbaar, vindt ze.

Daar is Irene Laarakker, studente industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft, het roerend mee eens. Laarakker doet een afstudeeronderzoek naar vibrators, en heeft geen goed woord over de apparaten die nu op de markt zijn. “De motortjes maken lawaai, het materiaal plakt en stinkt en door de kleine knopjes laat ook het bedieningsgemak te wensen over.” Ze heeft zelf een vibrator ontwikkeld waarvoor ze een fabrikant hoopt te vinden “die er een kwaliteitsprodukt van maakt. Mijn ideaal is Philips. Maar ik heb er weinig hoop. Ze hebben de videorace ook verloren omdat ze geen pornofilms wilden brengen.”

Tachtig procent van de vibrators op de Nederlandse markt komt uit speelgoedfabrieken in Hongkong en China. “De meesten gaan niet lang mee,” zegt Edwin van Vuuren, inkoper van Christine le Duc, postorderbedrijf in sexartikelen dat zo'n 100.000 vibrators per jaar omzet. Hoewel de seksbranche zich realiseert dat steeds meer vrouwen seksartikelen kopen, worden vibrators nog steeds door mannen ontworpen. Dat verklaart misschien waarom de meesten realistische penisvormen van vervaarlijk formaat hebben. Voor zover bekend bestaat er één vibrator die door een vrouw ontworpen is, de Venus Butterfly, een vlindervormige clitorisstimulator van zuurstokroze zacht plastic.

Vibrators zijn nuttig speelgoed, zeker voor vrouwen die niet klaarkomen bij de coitus en dat zijn er nog altijd twee op de drie. Cora Emens van de Amsterdamse New Ancient Sex Acadamy (NASA), die masturbatiecursussen voor vrouwen geeft, wijt orgastische problemen grotendeels aan onwetendheid. Tijdens haar weekendcursussen praten vrouwen over seksualiteit, bekijken ze elkaars vagina's, leren ze ademhalingstechnieken en oefenen ze hun bekkenbodemspieren. Na anderhalve dag wordt het geleerde in praktijk gebracht. Emens: “Op zondagmiddag weet je niet wat je ziet. Dan liggen de vrouwen zichzelf te beminnen en krijgen het ene orgasme na het andere.” Emens laat om hygiënische redenen niet met vibrators werken, maar heeft wel massagestaven die alleen geschikt zijn voor extern gebruik. Emens is echter geen voorstander van deze hulpmiddelen. “Ze werken goed, maar uiteindelijk hebben ze steeds minder effect.” Ze denkt zelfs dat er sprake zou kunnen zijn van een zekere verslaafdheid.

Volgens de Rotterdamse seksuoloog prof. dr. Koos Slob is het onzin dat je verslaafd zou kunnen raken aan massagestaaf of vibrator. “Mensen moeten vooral doen wat ze prettig vinden. Maar iedereen heeft z'n eigen normen, ook de mevrouw van de masturbatiecursus.” Slob doet aan de Erasmusuniversiteit onderzoek naar seksuele opwinding bij vrouwen. Gebleken is dat de combinatie van seksfilm en vibratie de meeste prikkels veroorzaakt. De meeste erotische films zijn door mannen gemaakt en voor vrouwen minder opwindend, aldus Slob. Maar de films van Candida Royalle kan hij aanraden. “Èn een vibrator, want er is geen hand die zó kan trillen. Bovendien, een vibrator wordt niet moe.”

    • Dieuwke Grijpma