Droom van BolsWessanen in 25 maanden vervlogen

AMSTERDAM, 6 APRIL. De droom van Bols-topman Rob Schipper en Wessanen-voorzitter Peter Bakker Schut is ten einde. De mix van ontbijtgranen van Wessanen en sterke dranken van Bols, die in 1993 de financiële wereld verraste, is op een kater uitgelopen. Voor de oud-Wessanen managers, die na een paleisrevolutie begin deze maand de aftocht van Schipper afdwongen, is het afstoten van de jenever, likeur, aperitieven en wijn opeens een reële optie.

Winst lijkt in deze overgangseconomie van schaars aanbod en onuitputtelijke vraag inderdaad zeker. Maar dat daarvoor ook een gegarandeerde aanvoer van grondstoffen een vereiste is dringt maar langzaam door tot de directies, gewend als ze waren aan de eenvoud van planmatige toelevering en produktie. Directeur Jefimov van de katoencombinatie: ""We moeten voor volgend jaar zelf onze behoefte aan katoen en kleurstoffen, aan smeerolie en onderdelen voor onze machines plannen. De kleurstoffen zijn gelukkig al uit Armenië aangekomen, katoen kopen we wel in Kazachstan, maar reserve-onderdelen zijn een groot probleem''. De meubelfabriek Merej, die al sinds 1930 bestaat, heeft net 3 maanden stil gelegen door gebrek aan houtsplinters voor meubelplaten. Continu zijn er 30 mensen op pad in de gehele Unie, op zoek naar hout en andere grondstoffen.

    • Paul Wessels