Deense outsider verrast Fondriest in Gent-Wevelgem

WEVELGEM, 6 APRIL. Meer strijd moest er komen, meer heuvels en minder massasprints. De wedstrijdleiding van Gent-Wevelgem stelde de laatste jaren alles in het werk om de midweekse klassieker van zijn fletse imago te ontdoen. In de 57ste editie kregen de organisatoren voldoende strijd en geen massaprint, maar de naam van de uiteindelijke winnaar Lars Michaelsen was ongetwijfeld een forse tegenvaller. De Deen bleek gisteren in de eindsprint net iets sneller dan Maurizio Fondriest en Luc Roosen.

Sinds Gent-Wevelgem door de reglementen van de wereldbekercyclus beperkt blijft tot de maximaal toegestane afstand van 200 kilometer, is de Vlaamse waaierwedstrijd veranderd in een heuvelachtige omloop. Door de zestien beklimmingen is de kans op een ontsnapping groter, zo redeneerden de koersbepalers. Maar met de verminderde kans op een massasprint blijkt de mogelijkheid van een vrij anonieme winnaar sterk toegenomen. De eendagsvlieg ruikt zijn kans. Vorig jaar won de Belgische knecht Wilfried Peeters, dit keer een Deense outsider. In het recente verleden had Gent-Wevelgem met erkende sprinters als Cipolloni en Abdoesjaparov veel bekendere triomfators.

Gisteren ging de meeste aandacht uit naar de regionale favoriet Johan Museeuw, afgelopen zondag winnaar van de Ronde van Vlaanderen. De Belg maakte wederom een sterke indruk, tot hij betrokken raakte bij een valpartij. Museeuw struikelde over de fiets van de eerder gevallen Steve Bauer. De Canadese rouwdouwer had een geparkeerde auto over het hoofd gezien.

Beide coureurs hadden fikse schaafwonden en moesten de strijd staken. Zowel Bauer als Museeuw verschijnt aanstaande zondag gewoon aan de start voor Parijs-Roubaix. Ook Franco Ballerini lijkt zijn kansen op de kasseien nog niet te hebben verspeeld. De Italiaanse ploeggenoot van Museeuw raakte met zijn fiets het wiel van de Engelsman Sean Yates. Ballerini had een schouder uit de kom en haalde de finish niet.

Voor Bauer was het niet de eerste keer dat hij een Belgische topcoureur tegen het asfalt werkte. Bij het wereldkampioenschap in 1988 reed hij in de sprint Claude Criquielion tegen de hekken. Bij het WK in Ronse profiteerde Fondriest van de valpartij, gisteren kwam de oud-wereldkampioen een paar centimeter tekort. De tweede plaats in Wevelgem betekende opnieuw een troostprijs, nadat Fondriest zich in Milaan-Sanremo al had laten verrassen door de Fransman Jalabert.

Aan de Italiaanse kust was Fondriest drie weken geleden kansloos tegen de betere spurter Jalabert. Toen maakte de Italiaan een wanhopig gebaar met de armen, gisteren liet hij tot de finishstreep zijn benen spreken. Maar Fondriest kwam een paar centimeter tekort tegen Michaelsen, die de meeste aanspraak maakte op de eindzege. Twintig kilometer voor de finishstreep was hij gedemarreerd uit het sterk uitgedunde peloton. Aanvankelijk kon alleen Roosen zijn spoor volgen, even later zou ook Fondriest aansluiting vinden. De Belg en de Italiaan pleegden in de straten van Wevelgem nog even overleg, maar zij waren niet bestand tegen de lange spurt van de Deense krachtpatser. “Toen zij begonnen met praten werd ik flink zenuwachtig”, vertelde Michaelsen na afloop.

Voor de 26-jarige Michaelsen betekende de klassieke zege zijn eerste grote overwinning. Vorig jaar won de Festina-coureur weliswaar Parijs-Bourges, maar die eendaagse wedstrijd is geen echte klassieker. Michaelsen is een tweedejaars-beroepsrenner die zes jaar geleden zijn vaderland verliet om in Frankrijk alvast wat wielersfeer te proeven. Vorig jaar maakte hij zijn profdebuut bij de kleine Catavana-formatie, waar hij zich in de kijker reed bij de Festina-bazen.

De ploeg van Bruno Roussel zag afgelopen winter de Franse wereldkampioen Luc Leblanc en de Nederlandse sprinter Jean-Paul van Poppel vertrekken. Het Franse klimtalent Richard Virenque bleef over als meest aansprekende renner. Wie weet kan Michaelsen zich ook ontplooien tot een topper. Zo was de latere vedette Bernard Hinault een tamelijke onbekende coureur, toen hij in 1977 Gent-Wevelgem op zijn naam schreef.

Michaelsen bevestigde de sterke opmars van de Deense wielrenners, die de laatste jaren veel succesvoller zijn dan hun Nederlandse collega's. Met Riis, S⊘rensen en Skibby beschikt Denemarken over een aantal topcoureurs die veelvuldig van voren rijden. Van de Nederlanders was Nico Verhoeven gisteren de beste met een elfde plaats.

Frans Maassen was al dik tevreden met een 33ste positie. De Limburger is herstellende van een griepaanval en heeft zijn zinnen nu gezet op de Amstel Goldrace. “Aan het eind was het beste er bij mij af, maar ik houd een goed gevoel over aan deze wedstrijd”, sprak hij na afloop. Vervolgens stapte Maassen op zijn fiets voor een extra trainingsrit. Gebrek aan ijver kan de Nederlandse wielrenners niet worden ontzegd.

    • Jaap Bloembergen