Conflict cao dreigt bij Shell en Hoogovens

ROTTERDAM, 6 APRIL. Op de Shell-raffinaderij in Pernis dreigen acties. De werknemers zijn boos omdat Shell in de nieuwe CAO geen afspraken wil opnemen over werkgelegenheid. Bij Hoogovens is het CAO-overleg vanacht om dezelfde reden vastgelopen.

Welke vorm de acties bij Shell zullen krijgen, is nog niet duidelijk. Gistermiddag hebben leden van de Industriebond FNV besloten om alvast een actie-comité op te richten. Shell heeft volgens de leden veel te weinig bereidheid getoond om serieus te praten over behoud van werkgelegenheid op de vestigingen in Pernis en Moerdijk. De vakbonden hadden voorgesteld om in de nieuwe CAO (voor circa 2000 werknemers) afspraken te maken over de invoering van een 36-urige werkweek. Ook wilden zij garanties van Shell dat er de komende vijf jaar op de vestigingen in Moerdijk en Pernis geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Beide eisen zijn door Shell afgewezen.

Shell heeft begin deze week een eindbod op tafel gelegd, waarin de onderneming een loonstijging van tweemaal één procent voorstelt en tweemaal een eenmalige loonstijging van 1,5 procent. De Industriebonden FNV en CNV leggen de komende weken deze voorstellen aan hun leden voor.

Bij Hoogovens zijn de vakbonden er evenmin in geslaagd om toezeggingen te krijgen op het gebied van werkgelegenheid. De bonden hebben daarom vannacht besloten de besprekingen over een nieuwe CAO (11.000 werknemers) af te breken. De belangrijke geschilpunten betreffen werkgelegenheidsgaranties en toekomstige pensioenaanspraken. De bonden verwachten dat Hoogovens de komende jaren nog verder zal willen afslanken en zij verlangen garanties dat er geen gedwongen ontslagen komen. Hoogovens houdt volgens de bonden vast aan het voorstel van gedwongen outplacement voor overtollige medewerkers. De eis van de vakbonden om het kantoorpersoneel een 36-urige werkweek te geven en in het jaar 2000 voor alle werknemers een 32-urige werkweek in te voeren, is door Hoogovens als “onverantwoord” van de hand gewezen.

Ook de duur van de overeenkomst blijft een strijdpunt. Hoogovens streeft naar een tweejarig contract met een loonsverhoging van twee keer één procent en een winstdelingsregeling; de bonden wensen een akkoord voor twaalf maanden met een structurele loonsverhoging van 2,25 procent. Hoogovens wil de loonkosten juist flexibeler maken.

De Industriebond FNV overlegt vandaag met de leden. Afhankelijk daarvan besluit de bond of er nogmaals wordt onderhandeld of dat acties moeten worden voorbereid. De Industriebond CNV overlegt maandag met de leden. De laatste CAO-onderhandelingen bij Hoogovens hadden vier jaar geleden plaats. Dat akkoord kwam pas na een kleine twee weken van estafette-stakingen tot stand. De CAO is daarna twee keer zonder onderhandelingen verlengd.