Canada entert weer Spaanse visserboten

BRUSSEL/MADRID, 6 APRIL. De Canadese kustwacht heeft vandaag opnieuw Spaanse vissersschepen aangehouden voor de kust van Newfoundland. De Canadezen hebben van een Spaans schip de netten doorgesneden en getracht hetzelfde te doen bij een ander schip.

Dat hebben Spaanse vissers bekend gemaakt op de Spaanse radio. Bij de Canadese actie zou de visvangst verloren zijn gegaan. De Spaanse ambassadeur in Ottawa heeft verklaard nog niets van de Canadese autoriteiten te hebben gehoord over deze laatste incidenten. Maar hij waarschuwde dat dergelijke incidenten de onderhandelingen met de Europese Unie kunnen verstoren.

Canada en de Europese Unie zijn sinds vorige maand verwikkeld in een visserijconflict, dat begon met het aan de ketting leggen van de Spaanse treiler Estai door de Canadese marine, nadat de boot in internationale wateren was geënterd. Inzet van het conflict is de vangst van heilbot voor de kust van Newfoundland.

Voor de Canadese ambassade in Madrid demonstreerden vanochtend enkele duizenden inwoners van de kustplaats Vigo, waar de meeste vissers vandaan komen. De bijeengestroomde menigte veroorzaakte en omvangrijke verkeerschaos.

De Europese Unie overlegt met Canada over een compromis dat de visoorlog moet oplossen. Het overleg concentreert zich op de verdeling van de vangsthoeveelheden. Brussel stelt voor dat Canada en de Unie dit jaar ieder 10.000 ton Groenlandse heilbot voor de kust van Newfoundland vangen. Van het Europese quotum zou 8.000 ton naar Spanje gaan en 2.000 naar Portugal. Andere landen die in het gebied vissen, zouden de resterende 7.000 ton moeten verdelen.

Spanje heeft dit uitgelekte compromis-voorstel eerder deze week van de hand gewezen. Met een beroep op oude rechten, claimt Madrid dat de Spaanse vissers evenveel kunnen vangen als de Canadezen. Vorig jaar viste Spanje 40.000 ton heilbot. Vandaag bogen de Europese ministers van visserij zich in Luxemburg over het ontwerpakkoord tussen de Europese Commissie en Canada.