Brigadier gaat vrij uit na dood van arrestant

DEN BOSCH, 6 APRIL. Het gerechtshof in Den Bosch heeft een 60-jarige brigadier van politie vrijgesproken van mishandeling van de 32-jarige inwoner uit Venlo, H. Köksal. De man overleed een dag na zijn arrestatie op 9 januari 1993 aan een hersenbloeding. De dood van de uit Turkije afkomstige Köksal deed onder Turken in Venlo veel stof opwaaien. Eerder sprak de rechtbank in Roermond de brigadier ook vrij.

De procureur-generaal had tegen de brigadier 1.500 gulden boete geëist en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De nu gepensioneerde verdachte ontkende dat hij onnodig gewelddadig heeft opgetreden. Het hof bevestigt het oordeel van de rechtbank dat de aanhouding rechtmatig was en dat hierbij geen buitenproportioneel geweld is gebruikt.

De politie hield op 8 januari 1993 de man aan omdat hij met zijn auto een paaltje omver had gereden. De agenten dachten dat hij dronken was, maar achteraf bleek dat een beginnende hersenbloeding hem had getroffen. Bovendien verwarden de politiemensen hem met een crimineel met dezelfde naam uit dezelfde stad.

Bij zijn aanhouding werd de man onder andere meegesleept en op zijn buik op straat gelegd. De brigadier zette zijn knieën op de rug van verdachte, terwijl hij diens hoofd neerdrukte op het plaveisel. Later duwde hij de arrestant, die opgevouwen op de achterbank van de surveillance-auto lag, opnieuw met het hoofd omlaag. Pas uren later werd de aangehoudene op advies van een arts overgebracht van zijn cel naar het ziekenhuis. Daar overleed hij de volgende dag aan een hersenbloeding.

De brigadier, die in Venlo was gedetacheerd, was kort na aankomst op het bureau zelf met ernstige hartklachten in het ziekenhuis opgenomen. Bovendien was hem door de burgemeesters van Venray en Venlo 'voorwaardelijk ontslag' opgelegd, een disciplinaire straf wegens ernstig plichtsverzuim. Toen de rechtbank in Roermond die straf nietig verklaarde, tekenden de burgemeesters daartegen beroep aan. De Centrale Raad voor Beroep behandelde de zaak op 9 maart en neemt binnen vier weken een beslissing. (ANP)