BolsWessanen stoot deel drankensector af

AMSTERDAM, 6 APRIL. BolsWessanen, in 1993 ontstaan uit de fusie tussen drankenfabrikant Bols en voedingsconcern Wessanen, wil zich ontwikkelen tot een onderneming met overwegend voedingsmiddelen. Dit zal leiden tot de verkoop van bedrijfsonderdelen van de groep Gedistilleerd en Wijnen, het vroegere Bols.

Dat heeft bestuursvoorzitter A. Zondervan van BolsWessanen gisteren bekendgemaakt op de vergadering van aandeelhouders. “We gaan ons heroriënteren op de gedistilleerd- en wijnsector. Dit gaat ongetwijfeld leiden tot afslanking van deze groep enerzijds en een concentratie op de sterke elementen ervan anderzijds.”

BolsWessanen wil zich verder definitief terugtrekken uit de produktie van soep, mayonaise, mineraalwater en ijs. Het concern met een omzet van 5,2 miljard gulden wil zich concentreren op sterke elementen zoals kaas en snacks in Europa en zuivel en vruchtensappen in de Verenigde Staten.

Zondervan, afkomstig van Wessanen, trad begin deze maand aan als opvolger van de plotseling vertrokken bestuursvoorzitter R. Schipper (ex-Bols).

Met de afslanking van de activiteiten in de drankensector komt BolsWessanen tegemoet aan de kritiek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en van institutionele beleggers, die vinden dat de fusie tussen Bols en Wessanen is mislukt. De VEB deed gisteren in de aandeelhoudersvergadering het voorstel de slecht presterende drankenactiviteiten te verkopen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers van BolsWessanen, die sinds de fusie scherp was gedaald, vanmorgen enkele dubbeltjes.