Au pair teruggekeerd in Nederland na schikking

AMSTERDAM, 6 APRIL. De Nederlandse au pair Anna-Corina Peeze, die in de Verenigde Staten terechtstond wegens dood door schuld na het overlijden van haar oppasbaby, is vanochtend teruggekeerd in Nederland. Het openbaar ministerie in de Amerikaanse staat Virginia heeft afstand gedaan van verdere rechtsvervolging op grond van een zogenoemde 'plea bargaining'. De negentienjarige Amsterdamse heeft beloofd zich voor een jaar psychiatrisch te laten behandelen in Nederland en niet meer op kinderen te passen voor de duur van twee jaar.

Peeze werd ervan beschuldigd dat ze begin augustus haar twee maanden oude oppasbaby zo hard door elkaar had geschud dat het uiteindelijk is bezweken aan een fatale bloeding tussen hersenen en schedeldak. In het proces, twee weken geleden in het Amerikaanse Leesburg, bleef de twaalfkoppige jury verdeeld. Zeven juryleden wilden haar vrijspreken van dood door schuld, vijf niet. Besloten werd de zaak op 20 en 21 april voor een nieuwe jury te brengen. Voor dood door schuld staat in Virginia een maximale celstraf van tien jaar.

Het openbaar ministerie in Leesburg heeft besloten het niet te laten aankomen op een nieuwe jury-uitspraak. Er is gebruik gemaakt van de mogelijkheid in het Amerikaanse rechtssysteem om een schuldbekentenis te aanvaarden in ruil van strafvermindering.

Anna-Corina Peeze wilde vanmorgen niets loslaten over de verklaring die ze heeft ondertekend. “Eigenlijk is het idioot. Ik heb schuld bekend maar ik ben onschuldig”, aldus Peeze tegenover het ANP. “Ik heb dat jongetje niks gedaan. Ik weet heus wel dat je een baby niet door elkaar kunt schudden. En die psychiatrische behandeling is ook idioot. Maar ik zal het doen, want het was de voorwaarde voor mijn vrijlating. Anders was er een nieuwe rechtszaak gekomen.” Al met al was ze “kapot, verdoofd en doodmoe”, zei ze. “Amerika was een ervaring te veel.”

De schikking, volgens welke Peeze zich een jaar onder psychiatrisch toezicht moet stellen en twee jaar niet op kinderen mag passen, is bekrachtigd door de rechter in Leesburg. Een woordvoerder van het ministerie van justitie toont zich verbaasd over deze afspraken. De woordvoerder wijst erop dat er geen verdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten bestaat dat bepaalt dat een straf van een Amerikaanse rechter in ons land ten uitvoer moet worden gebracht. Peeze zal zich vrijwillig psychiatrische laten behandelen.

Volgens M. Berglund van het Haagse au pair-bureau ASSE Holland, dat Peeze als au pair uitzond, was deze schikking de enige oplossing. “Natuuurlijk hadden we liever gehad dat ze was vrijgesproken maar gezien het Amerikaanse systeem waarin de jury tot een unaniem oordeel moet komen, kon dat eindeloos gaan duren.” De au pair zou de spanning van een nieuw proces nauwelijks kunnen verdragen, aldus Berglund, ook al omdat ze het liefst bij haar vader in Nederland wilde zijn, die lijdt aan maagkanker. Berglund heeft al wel begrepen dat de ouders van de overleden baby nog een schadevergoeding zullen eisen. Voor haar Nederlandse afdeling heeft zo'n schadeclaim, die aanzienlijk kan oplopen, niet onmiddellijk gevolgen. “Eventuele claims worden in Amerika afgehandeld.” De ouders van de overleden baby verklaarden gisteren in de Washington Post dat ze met de schikking akkoord gaan. Ze zeiden er niet op uit te zijn het leven van de Nederlandse au pair te ruïneren.