Akkoord bij CTA, rust in haven A'dam terug

AMSTERDAM, 6 APRIL. In de Amsterdamse haven zijn bonden en werkgevers vannacht tot een akkoord gekomen over de werkgelegenheid bij Combined Terminals Amsterdam (CTA). Bij het in surséance van betaling verkerende overslagbedrijf zullen geen gedwongen ontslagen vallen, zo meldt de vervoersbond FNV.

De overeenkomst bevat verder afspraken over een structurele regeling voor tewerkstelling in het Noordzeekanaal-gebied, over een pasjesregeling om zwartwerken tegen te gaan en over de modernsiering van de havenarbeidspool SHB. Er is nog geen akkoord gesloten met de bewindvoerders van CTA. Dat gebeurt nog deze week, aldus de Vervoersbond.

Met het bereikte akkoord is de arbeidsrust in de Amsterdamse haven voor lange tijd gewaarborgd, meent de havenwerkgeversorganisatie SVN. In het voorjaar is de haven wekenlang toneel geweest van wilde stakingen en prikacties. Aanleiding daarvoor was het feit dat het met grote verliezen kampende CTA (17 miljoen gulden tussen 1982 en 1994) 113 van de 173 werknemers wilde ontslaan.

Samen met de ontslagen bij de havenpool zou het gaan om 392 werknemers.

De aangesloten bedrijven kunnen in piektijden werknemers uit deze havenpool putten. In tijden van grote drukte - zoals de cacaopiek in het voorjaar in de Amsterdamse haven - hebben de bedrijven wel profijt van de regeling, maar met name in de zomer, als er veel meer 'leegloop' is, moeten de havenbedrijven een groot deel van het loon van de thuiszittende werknemers betalen. Jaarlijks kost het de ongeveer tien aangesloten havenbedrijven 4 miljoen gulden om die leegloop te financieren.