Winststijging bij Friesland Diary Foods

LEEUWARDEN, 5 APRIL. Het zuivelconcern Friesland Diary Foods Holding heeft het afgelopen jaar een winst geboekt van 40 miljoen gulden, bij een omzet van 4,2 miljard gulden. De winst steeg ten opzichte van 1993 met 22 miljoen gulden.

De omzet daalde licht (in 1993 bedroeg die 4,5 miljard) en was een gevolg van de verkoop van de deelneming van een ijsfabriek in Taiwan, de daling van de dollarkoers, de lagere afzet van melkpoeder en bulkboter en de gemiddeld lage verkoopprijzen.

Het bedrijfsresultaat steeg van 142,2 miljoen naar 171,1 miljoen. Het verbeterde resultaat is een gevolg van de doorgevoerde reorganisatie en de goede resultaten in Zuidoost-Azië, aldus de directie. De afzet van zuivelprodukten in Nederland daalde, van 30 % vorig jaar, tegen 32 % in 1993. De afzet in het Verre Oosten, voornamelijk verse zuivelprodukten, steeg met 8 %. Friesland Diary Foods (wereldwijd 7.000 werknemers) zette de ondernemingsstructuur vorig jaar om. Van een zuivelcoöperatie werd het een naamloze vennootschap met aandelen, waarbij de 540 leden-veehouders de nieuwe aandeelhouders werden. De vroegere zuivelcoöperatie hoopte op deze manier gemakkelijker nieuw eigen kapitaal te kunnen aantrekken en slagvaardiger te kunnen opereren. De melkprijs werd losgekoppeld van de resultaten. De leden-veehouders kunnen rekenen op een marktconforme prijs, gebaseerd op de vijf hoogste melkprijzen van soortgelijke zuivelconcerns in Nederland.