Winnie zal haar ontslag via de rechter aanvechten

KAAPSTAD, 5 APRIL. Winnie Mandela gaat haar ontslag als staatssecretaris voor kunst, wetenschappen en technologie in de Zuidafrikaanse regering juridisch aanvechten. Zij wil president Nelson Mandela, haar echtgenoot van wie ze gescheiden leeft, via de rechtbank dwingen de redenen voor haar ontslag openbaar te maken. Bovendien eist ze dat ANC-leiders haar niet meer in het openbaar kritiseren.

Dit blijkt uit een brief van de advocaat van mevrouw Mandela, die is uitgelekt naar Zuidafrikaanse kranten. Het is de eerste reactie van de voormalige staatssecretaris sinds president Mandela haar vorige week maandag in een kort briefje, zonder opgaaf van redenen, van het ontslag op de hoogte bracht. De maatregel volgde op een reeks schandalen rondom Winnie. Zij had onder meer in het openbaar kritiek geuit op de regering-Mandela, omdat die te weinig zou hebben gedaan voor arme zwarten.

Volgens de brief van haar advocaat is Winnie Mandela bezig met de voorbereiding van een rechtsprocedure. Ze zal een “passende vergoeding” (appropriate relief) eisen “in verband met de mededeling van president Mandela dat haar benoeming als staatssecretaris met onmiddellijke ingang is beëindigd”.

In de brief wordt ook gedreigd met juridische stappen tegen een aantal ANC-leiders die zich in het openbaar over haar ontslag hebben uitgelaten. Walter Sisulu en Govan Mbeki, oudgedienden van de anti-apartheidsbeweging die samen met Nelson Mandela op Robben Eiland gevangen zaten, legden het ontslag van Winnie het afgelopen weekeinde tegenover ANC-aanhangers in de krottenkampen uit. Onder de armste zwarten heeft Winnie de meeste aanhangers. Mbeki, vader van vice-president Thabo, verklaarde dat Nelson Mandela in grote problemen zou zijn gekomen als hij het gedrag van zijn echtgenote niet zou hebben bestraft. Winnie zou opdrachten van de president hebben genegeerd. De staatssecretaris zal blijkens de brief een verbod op dit soort uitlatingen eisen.

    • Peter ter Horst