VS: geen exces Turkije

WASHINGTON/ ANKARA, 5 APRIL. Turkije doet “oprechte pogingen” de rechten van de mens te respecteren in zijn militaire operatie tegen de separatistische (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in het noorden van Irak. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie gisteren verklaard.

De Turkse minister van buitenlandse zaken, Erdal Inüon, arriveert vandaag in Washington om daar de achtergronden van de Turkse invasie van Noord-Irak te belichten en eventuele “misverstanden onder bondgenoten” uit de weg te ruimen. Vooral Duitsland, dat Inüon begin deze week bezocht, heeft scherpe kritiek op de actie geleverd, en zijn wapenleveranties opgeschort. De VS op hun beurt hameren erop dat de actie van korte duur moet zijn en dat de rechten van de mens van de burgerbevolking moeten worden gerespecteerd. Maar “we hebben geen enkele reden om te geloven dat dit niet het geval is”, aldus de woordvoerder van het Pentagon.

Turkije ontkende tegelijk verantwoordelijk te zijn voor de dood van zeven herders, zoals van Iraaks-Koerdische zijde is gemeld. Volgens Ankara maken de beschuldigingen deel uit van een lastercampagne van de PKK.

Drie Turken en vier Iraakse Koerden werden vandaag gedood bij een aanval op een auto van de Turkse Rode Halve Maan in Dohuk. De Turken vormden doelwit van een aanval door 200 dorpelingen die terugkeerden van de begrafenis van de herders. De Turken werden gedood nadat zij zelf de vier Koerden hadden neergeschoten. (Reuter, AP)