Rente op hypotheken gaat fors naar beneden

AMSTERDAM, 5 APRIL. Vrijwel alle grote Nederlandse hypotheekinstellingen hebben vanmorgen aangekondigd de rente op woninghypotheken sterk te verlagen met percentages van gemiddeld tussen de 0,3 en 0,4 procent. Rabobank, de grootste partij op de Nederlandse hypotheekmarkt, zei vanmorgen de aangesloten banken te hebben geadviseerd de tarieven voor hypotheken met een vaste rente van vijf tot zeven jaar met 0,4 procent te verlagen. Verzekeraar Delta Lloyd bracht de basis-hypotheekrente voor vijf jaar vanmorgen zelfs terug met 0,6 procent naar 7,3 procent. Een woordvoerder van ABN Amro zei dat zijn bank deze week een renteverlaging doorvoert.

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en de drie maatschappijen van ING, de ING Bank, de Postbank en verzekeraar Nationale-Nederlanden, kondigden gisteren al een verlaging van de hypotheekrente aan met tussen de 0,3 procent en 0,4 procent. Vorige week beet Stad Rotterdam het spits af met een verlaging van dezelfde grootte.

De hypotheeknemers (de banken en verzekeraars) verwijzen alle naar de rente-ontwikkeling op de kapitaalmarkt. Het rendement op staatsleningen met een looptijd van vijf jaar, dat maatgevend is voor hypotheken met een zelfde looptijd of een 'rentebedenktijd' na vijf jaar, daalde vanmorgen tot 6,55 procent. Dat is een vol procent lager dan aan het begin van dit jaar. De rente op hypotheken die tien jaar of langer vaststaan gaat gemiddeld met 0,3 procent omlaag, de rente op hypotheken met een variabele rente of een vaste periode van een jaar daalt juist sterker.