Overval in Filippijnen: 45 doden

IPIL, 5 APRIL. Bij de overval in Ipil, een stad op het eiland Mindanao in het zuiden van de Filippijnen, zijn gisteren zeker 45 mensen gedood. Volgens de Filippijnse autoriteiten behoren de daders tot de extremistische groepering Abu Sayyaf, die strijdt voor een onafhankelijke islamitische staat op het eiland.

Onder de slachtoffers bevinden zich de politiechef van Ipil en de militaire commandant. De politie vermoedt dat onder de puinhopen die de ruim tweehonderd zwaarbewapende mannen in het stadscentrum achterlieten meer slachtoffers zullen liggen. Aanvankelijk meldde het leger dat ten minste honderd mensen waren gedood.

President Fidel Ramos kondigde de noodtoestand af in Ipil, een stad met 50.000 hoofdzakelijk katholieke inwoners. Hij stuurde extra troepen naar het eiland die de opdracht kregen de daders “op te sporen en te doden”. Volgens ooggetuigen was de aanval zeer goed voorbereid en trokken de mannen, uitgerust met geweren, granaatwerpers en anti-tankwapens, schietend de stad binnen. (Reuter, AP)