Onderzoek Barings duurt te lang; ING uit forse kritiek op Britse bank

ROTTERDAM, 5 APRIL. ING-bestuurder mr. H. Lindenbergh heeft forse kritiek op de duur van het onderzoek dat de Britse centrale bank doet naar de ondergang van Barings. Als er voor het eind van de maand geen rapport op tafel ligt wie voor het faillissement verantwoordelijk geacht moeten worden, dreigt ING als nieuwe eigenaar zelf conclusies te trekken en medewerkers te ontslaan.

Lindenbergh, de door ING naar voren geschoven nieuwe voorzitter van Barings, zegt dit in een inteview dat vanochtend in de Britse zakenkrant The Financial Times is verschenen. De uitspraken zijn opmerkelijk omdat bestuursvoorzitter drs. A. Jacobs van ING donderdag bij de presentatie van haar resultaten over 1994 nog verklaarde dat er rustig werd afgewacht tot het rapport van de Bank of England zou verschijnen. Aan de door hem geconstateerde roep in de media om de verantwoordelijken zo snel mogelijk te ontslaan, zou ING volgens Jacobs geen gehoor geven.

Lindenbergh zegt dat de pogingen van ING om de activiteiten van Barings nieuw leven in te blazen worden gehinderd door de onzekerheid over het al dan niet aanblijven van bankmedewerkers. Klanten vragen zich af of de bankier waarmee ze zaken doen over drie weken nog op zijn stoel zal zitten. “We moeten aan onze staf en onze klanten duidelijk kunnen maken dat de mensen die vandaag bij Barings werken er de komende jaren ook zullen zijn”, aldus Lindenbergh in het interview.

Deze week zal Lindenbergh nog een gesprek arrangeren met vertegenwoordigers van de Britse centrale bank om zijn zorg te uiten over de duur van het onderzoek. Vorige week verklaarde bankpresident E. George dat de eerste resultaten - het op een rij zetten van de gebeurtenissen - niet voor eind mei verwacht moeten worden. Lindenbergh zegt door die uitspraak “verrast” te zijn geweest. Instemming betuigt Lindenbergh in het interview met het vertrek van de voormalige bestuursvoorzitter P. Barings en zijn plaatsvervanger A. Tuckey begin deze week. Hij vindt het terecht dat in ieder geval het topmanagement de verantwoordelijkheid neemt voor het debâcle. Vorige maand ging de prestigieuze bank ten onder nadat een handelaar in Singapore door speculaties een miljardenverlies had veroorzaakt.

Volgens Lindenbergh bestaat de lijst van Barings-medewerkers die mogelijk mede-schuldig zijn aan het bankroet van de bank zo'n 40 personen. De nieuwe topman van Barings hoopt echter dat de groep medewerkers die moet vertrekken zo klein mogelijk is, zo zegt hij in het interview.

Dezelfde Britse zakenkrant wijdt in zijn Lex Column overigens een snerend commentaar aan de handelwijze van ING. The Financial Times vindt dat ING de verantwoordelijkheid voor een schoonmaak bij Barings niet op de centrale bank mag afschuiven. De Nederlandse bank had de verantwoordelijken op eigen gezag al eerder moeten ontslaan, zo vindt de krant.