Mooi in de Russische keuken

Zoals een goede christen zijn ziel niet mag verwaarlozen, zo moet ook een echte vrouw haar schoonheid goed onderhouden.

De Russische vrouw heeft het de laatste 75 jaar moeten stellen zonder het arsenaal van lotions, crèmes, zalfjes, peelings en maskers dat de Westerse vrouw ter beschikking staat, en daarvoor heeft zij haar eigen, authentieke middelen ontwikkeld, die als het ware dichter bij de oorsprong van een vrouw staan. In Rusland heeft het motto 'creatief in de keuken' niet alleen betrekking op het bereiden van maaltijden, maar ook op het verzorgen van het lichaam. 'De schoonheidssalon in de keuken' heet een rubriek in de Russische vrouwenkalender van 1995. Hierin wordt uitgebreid verteld hoe je praktisch alle delen van het lichaam met basisvoedingsmiddelen weer kan laten stralen. Met een citroenschijfje handen en nagels inwrijven, staat er, met de restjes mayonaise handen insmeren. Als u net gebakken hebt kunt u restjes eiwit uit de eierschalen halen en daarmee uw gezicht insmeren. Restjes van zure room, aardappelpuree, griesmeel en havermout zijn uitstekend geschikt voor een gezichtsmasker. Terwijl de pastei in de oven staat, kunt u de restjes kwark, honing, melk en mayonaise mengen en met dit masker een kwartiertje gaan liggen. Moe en bezweet van het kneden? Troost je met de gedachte dat het vet in het deeg uitstekend je handen verzacht. Bovendien kun je daarna een strook deeg om je nek wikkelen en zo een kwartiertje gaan zitten, helpt goed tegen rimpels. Ga je verse thee zetten? Haast je niet om oude thee weg te gooien. Doe er wat gekookt water bij en dan heb je een natuurlijke reinigingslotion.

Verzorgt een Russische vrouw, geheel in de traditie van de Russische tsarina Catharina de Grote, die regelmatig melkbaden nam, haar schoonheid voornamelijk met produkten van eigen bodem, een Nederlandse voelt zich meer aangetrokken door exotische middelen. Het heeft misschien iets te maken met de expansiedrang van haar voorouders die op hun snelle schepen de wereldoceanen doorkruisten. Neem nu bijvoorbeeld een recente uitvinding in de schoonheidsindustrie die op deze grensoverschrijdende houding handig weet in te spelen, de zoute modder uit de Dode Zee. Het schijnt, dat je daarvan slanker en reiner van binnen en buiten wordt. Ik heb vrouwen gezien die zich eerst van top tot teen door dit bruine spul lieten insmeren en dan als een mummie met verband en plastic lieten inwikkelen waarna lange kwellende zwetende uren volgden. Of neem de crèmes die van een prehistorische plant zijn gemaakt. Deze plant werd nog door dinosaurussen platgetrapt, zeggen de producenten, daar put hij zijn miljoenenoude oerkracht uit. Peperdure kaviaar en oestercrèmes die alleen bij bepaalde schoonheidssalons te koop zijn, vind ik ook een puur exotisch produkt, al zijn er ooit tijden in Rusland geweest dat kaviaar met een lepel werd gegeten.

De Russische schoonheidssalon in de keuken spaart daarentegen niet alleen een schoonheidsspecialiste uit, maar verbindt op harmonieuze wijze twee essentiële functies van het vrouw zijn: die van de hoedster van de huiselijke haard en van de gevaarlijke mannenverleidster, een combinatie, die een ideale vrouw tot stand brengt.

De ideale vrouw heeft het bepaald niet makkelijk. Al haar schoonheidsattributen van haar oren tot en met haar hielen moeten in perfecte orde zijn. En hier komt de vrouwenkalender weer goed van pas. Er is bijvoorbeeld een rubriekje aan de hielen gewijd. “Twee keer per dag de voeten met zeep wassen, ze daarna met een handdoek masseren en 15-20 minuten met opgetilde benen gaan liggen. 's Avonds sodabadje en 1-2 keer per week een hielenmasker van aardappelschillen en een handjevol vlaszaad in water gekookt.” De doorsnee Russische vrouw, die naast haar fulltime baan vaak nog het hele huishouden moet doen en haar kinderen en man opvoeden, moet nog alleen zien hoe zij deze operatie in haar dagindeling inpast. Maar dan loopt zij voor de rest van haar leven ook op zachte babyhieltjes.

De Russische lectuur op schoonheidsgebied biedt echter zoveel adviezen voor alle lichaamsdelen, dat je makkelijk ook minder bewerkelijke varianten kan vinden. Hoe vaak heb ik niet met een gezichtsmasker van geraspte wortelen en appels gelegen, mijn hoofdhuid en haar met allerlei soorten zure melkprodukten ingesmeerd en met eigengemaakte eishampoo gewassen, of met een aftreksel van kamille of brandnetels gespoeld...

Allemaal natuurlijk, goedkoop, diervriendelijk en ik hoefde nooit verder te lopen dan mijn eigen keuken.

    • Sana Valiulina