Meer geweld in Burundi, grenzen Tanzania dicht

BUJUMBURA, 5 APRIL. Bij nieuwe etnische botsingen tussen Hutu's en Tutsi's in Burundi zijn de afgelopen dagen ten minste 35 mensen om het leven gekomen. Dat heeft Radio Burundi vandaag gemeld.

De meeste slachtoffers zijn Hutu's, die zouden zijn gedood uit wraak voor de moord op een groep Tutsi's. Volgens onafhankelijke bronnen heeft het Burundische leger met behulp van Tutsi-milities vorige week zeker vierhonderd Hutu's, voor het merendeel vrouwen en kinderen, in het noordoosten van Burundi gedood. Maar de regering in Bujumbara ontkent het bericht en zegt dat bij het bewuste incident “hooguit” twintig doden zijn gevallen. De Amerikaanse ambassadeur Robert Krueger zei dat alleen al in het dorp Gasorwe sinds vorige week woensdag meer dan 150 mensen zijn vermoord.

Intussen weigert het buurland Tanzania in te gaan op een verzoek van de Verenigde Naties om zijn grenzen te heropenen voor vluchtelingen uit Burundi. De Tanzaniaanse minister van defensie Kinana zei gisteren dat zijn land met de opname van 750.000 Burundezen, vorig jaar en dit jaar, al genoeg is belast en dat nu de 'internationale gemeenschap' de helpende hand zal moeten toesteken. “Maar de internationale gemeenschap schijnt meer belang te hechten aan het opengaan van de Tanzaniaanse grens dan aan de situatie in Rwanda en Burundi”, aldus Kinana. (AP, AFP)