Kohl herdenkt einde van oorlog toch in Moskou

BONN, 5 APRIL. De Russische president Boris Jeltsin heeft het programma voor de viering van de 50ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog, 9 mei in Moskou, zó veranderd dat kanselier Helmut Kohl heeft besloten toch aan die viering deel te nemen.

Kohl zal niettemin slechts aan de “civiele delen” van dat programma deelnemen, heet het in Bonn. Jeltsins kabinetschef heeft Kohl eind vorige week in Bonn duidelijk gemaakt dat alsnog wordt afgezien van een grote militaire parade op het Rode Plein. Bij zo'n parade heeft een Duitse kanselier niets te zoeken, was Kohls reactie tot twee weken geleden nog. Ook de Franse en Amerikaanse presidenten, Mitterrand en Clinton, en de Britse premier Major hadden bezwaar gemaakt. Zij voelden er niet voor om met gastheer Jeltsin aanwezig te zijn bij een défilé van tienduizenden militairen met dezelfde moderne Russische wapens die in de oorlog in Tsjetsjenië worden gebruikt.

Volgens Jeltsins gewijzigde plannen zullen 9 mei op het Rode Plein 's morgens vroeg 4.000 veteranen uit de Tweede Wereldoorlog defileren. Later zijn een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat, de onthulling van een nieuw monument voor de gevallenen en een receptie in het Kremlin gepland. De grote militaire parade wordt nu op de uitvalswegen van de Russische hoofdstad gehouden en zal niet door Jeltsin maar door minister van defensie Gratsjov worden afgenomen. Daarmee zijn ook buitenlandse bezoekers ontslagen van de verplichting daarbij aanwezig te zijn.

De maandag 65 geworden Kohl, die er met Clinton, Mitterrand en Major steeds op had aangedrongen de viering van de vijftigste verjaardag van het einde van de oorlog in het teken van de toekomst te stellen, neemt nu dus aan alle grote vieringen deel. Op 6 en 7 mei is hij met bondspresident Roman Herzog in Londen te gast bij premier Major, die dan ook president Mitterrand en de Amerikaanse vice-president, Al Gore, ontvangt. Op 8 mei 's morgens reizen Kohl en Herzog met Major naar Parijs. Later die dag ontvangen zij Mitterrand, Gore, Major en de Russische premier Tsjernomyrdin in Berlijn. Oorspronkelijk had Kohl daar een exclusief Duitse, “naar binnen gerichte” herdenking door de regering, Bondsdag en Bondsraad voorzien. Maar omdat de scheidende Franse president had gevraagd zijn laatste grote, aan Europa's toekomst gewijde, toespraak te mogen houden in Berlijn, had Kohl besloten dan toch de “Grote Vier” uit de Tweede Wereldoorlog uit te nodigen.

    • J.M. Bik