Juventus werkt thuis twee keer achterstand weg

ROTTERDAM, 5 APRIL. Een Duitser in Italiaanse dienst heeft Juventus in de eerste halve-finalewedstrijd van het UEFA-bekertoernooi tegen Borussia Dortmund in de race gehouden voor een plaats in de finale. Jürgen Kohler bracht de Italianen drie minuten voor tijd op gelijk hoogte met de Duitse ploeg die tot dat moment met 2-1 leidde.

In de andere halve finale zette Parma gisteren een belangrijke stap naar de derde Europa-Cupfinale op rij. De Italiaanse club, bedwinger van Vitesse in de eerste ronde, versloeg Bayer Leverkusen met 2-1. De Italianen bezorgden de Duitse tegenstander de eerste Europese nederlaag van dit seizoen.

In het uitverkochte Guiseppe Meazza-Stadion in Milaan kwam Borussia Dortmund al na acht minuten verrassend op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van de oud Juventus-speler Stefan Reuter. De koploper van de Italiaanse Serie A kreeg via Roberto Baggio onmiddellijk twee goede kansen om de stand weer in evenwicht te brengen, maar de aanvaller van Juventus faalde. Hij had de hulp van de Franse scheidsrechter Batta nodig om de bal achter de Duitse doelman te krijgen.

De arbiter weigerde Juventus een strafschop te geven toen Vialli werd gevloerd in het zestienmetergebied. Enkele minuten later wees hij wel naar de stip toen verdediger Kree Ravenelli een duw gaf. Baggio verzilverde de penalty, 1-1.

In de tweede helft was het weer de Duitse club die als eerste scoorde. Andreas Möller, ook een oud-speler van Juventus, bracht de koploper van de Bundesliga met een onhoudbare vrije trap opnieuw aan de leiding. Borussia leek met een uitstekende uitgangspositie naar Duitsland te kunnen terugreizen. Uitgerekend de Duitse international Jürgen Kohler hield de kansen voor Juventus nog open. Drie minuten voor het laatste fluitsignaal schoot hij de bal keihard achter de doelman van Borussia.

Enkele seconden later stuurde de scheidsrechter de Italiaanse verdediger Torricelli met zijn tweede gele kaart van het veld.

Parma won twee jaar geleden de Europa Cup voor bekerwinnaars ten koste van FC Antwerp en verloor vorig jaar de eindstrijd van hetzelfde toernooi van Arsenal. Aanvankelijk leek Bayer Leverkusen na een slechte serie in de Bundesliga met twee punten uit zeven wedstrijden toch op weg naar een prima uitgangspositie. Coach Dragoslav Stepanovic had zijn team ondanks het thuisvoordeel met een verdedigende instelling het veld ingestuurd. Met succes, want de Brazilaan Paulo Sergio opende in de twintigste minuut uit een vrije trap de score voor Leverkusen.

Maar in de tweede helft waren de Duitsers, die de beker in 1988 veroverden, niet meer bestand tegen de aanvalsgolven van Parma. Binnen tien minuten zetten de Italianen de wedstrijd naar hun hand. Dino Baggio bracht Parma kort na rust op gelijke hoogte. Vijf minuten later zorgde Faustino Asprilla voor de 2-1.

“We hebben volledig verdiend verloren. Wij gaven twee onnodige doelpunten weg”, zei Bayer-Leverkusenmanager Reiner Calmund. “Parma heeft zijn internationale ervaring uitgespeeld. We moeten rustig blijven en blij zijn dat Parma ons niet heeft afgemaakt.” (SID/DPA/Reuter)