Jazet en Delmee cornerspecialisten voor EK-hockey

BUNNIK, 5 APRIL. Hockeybondscoach Roelant Oltmans stelt duidelijk dat bij de komende Europese titelstrijd in Dublin “het vizier op presteren staat”. De kampioen plaatst zich namelijk rechtstreeks voor de Olympische Spelen van 1996. Als Nederland daar niet in slaagt moet het volgend jaar januari naar een kwalificatietoernooi in Barcelona. Dat zou volgens Oltmans “uitermate vervelend” zijn, omdat de belasting voor de spelers wellicht te groot wordt. Want dan moet er worden getraind en gespeeld in een periode die normaal als rustpauze geldt.

In de sterkste opstelling zou het voor Nederland geen probleem moeten zijn om met Duitsland (als olympisch titelhouder al geplaatst voor Atlanta), Engeland en Spanje als concurrenten het EK te winnen. Maar Oranje mist door het ontbreken van Bovelander en Van den Honert zijn twee strafcornerspecialisten. Bovelander had al in een vroegtijdig stadium aangekondigd er door zijn verblijf in de Verenigde Staten dit jaar niet bij te kunnen zijn. Van den Honert zegde twee weken geleden af. Hij wil een zomer niet hockeyen.

Dat was een vervelende mededeling voor Oltmans. De coach sprak twee keer met de speler, maar die veranderde niet van mening. “Niemand had hem van gedachte kunnen veranderen”, weet Oltmans. Hij heeft begrip voor het besluit van Van den Honert. “Taco heeft een enorm Oranjehart, laat daar geen misverstand over bestaan.” De suggestie om Van den Honert na een zeer beperkte voorbereiding toch naar het EK te laten komen werd door Oltmans weggewuifd. Hij ziet daar geen heil in omdat de speler dan niet fit zal zijn én omdat andere internationals zo'n uitzonderingspositie mogelijk niet accepteren. “Ook Van den Honert zelf zal zoiets niet willen.” Overigens is het niet uitgesloten dat Van den Honert zich voor het toernooi om de Champions Trophy in september in Berlijn weer bij de selectie zal voegen.

Oltmans praat liever niet over de afwezigen. “We hebben nog genoeg kwaliteit om kampioen te worden”, zei hij gisteravond. Hij schenkt voorlopig wat de strafcorner betreft zijn vertrouwen aan Jazet van Bloemendaal en Delmee van Tilburg. Ze zijn bij hun clubs de schutters, maar hebben lang niet zo veel succes als Bovelander en Van den Honert. Oltmans kondigde daarom aan zich meer dan gewoonlijk op cornervarianten te richten. Daar zal hij tijdens de twee trainingskampen tot aan het EK in augustus volop op oefenen.

En mocht al snel blijken dat Jazet of Delmee niet voldoen dan heeft Oltmans nog twee namen van andere cornerschutters in zijn hoofd. Hij wil niet zeggen wie dat zijn. Eén van hen is ongetwijfeld Bram Lomans van het Bredase Push. Hij scoorde dit seizoen al twaalf keer. De talentvolle Lomans kan mogelijk de volgende echte cornerspecialist van Nederland worden. Pas op 18 juni maakt Oltmans zijn definitieve EK-selectie bekend.

Voorlopig heeft hij twee debutanten in zijn team gekozen. Dat zijn keeper Rolf Peters van Klein Zwitserland en Sander van Heeswijk van Oranje Zwart. Andere nieuwelingen in vergelijking met de laatste WK-selectie zijn Jaap Derk Buma (KZ), Marc Lammers (Den Bosch), Tycho van Meer (HGC) en Eric Steegers (OZ). Deze vier speelden al eens in Oranje. Van de zestien spelers van het WK zijn naast Bovelander, Van den Honert en doelman De Rooij, die zich voorlopig afmeldden, Van Pelt (verplichtingen met zijn club) en Klein Gebbink (studie) er tijdens het trainingskamp van volgende week niet bij. Nederland speelt dan twee oefenduels tegen India.

Oltmans heeft daarom geen WK-internationals laten vallen. Van de spelers die afgelopen jaar reserve waren in Sydney beweert hij dat ze weinig gelegenheid hebben gekregen zich te bewijzen. Bovendien heeft de coach op de genoemde uitzonderingen na in de competitie geen nieuwe kandidaten aan het werk gezien. “Niemand stak er bovenuit.”

De voorlopige selectie ziet er als volgt uit: Brinkman, Drenth, Eikelboom (Amsterdam), Buma, Peters (Klein Zwitserland), Delissen, Van Meer, Poortenaar, Veen (HGC), Delmee (Tilburg), Van Heeswijk, Jansen, Steegers (Oranje Zwart), Jazet, De Nooyer, Van Wijk (Bloemendaal), Lammers (Den Bosch).