Italië bedreigd door golf van stakingen

ROME, 5 APRIL. In Italië begint morgen een golf van stakingen in het openbaar vervoer die naar verwacht voor enorme vertragingen en de afgelasting van tientallen vluchten en treinen zal leiden.

Het spits wordt afgebeten door het personeel dat werkt op de veerboten die de verbindingen onderhouden met de grote en kleinere eilanden voor de Italiaanse kust. De personeelsleden die behoren tot een van de drie grote vakfederaties leggen morgen voor 24 uur het werk neer. De leden van de kleinere, rechtse vakbond Cisal zullen zondag het werk op veerboten stilleggen.

Vrijdag zal het nationale vliegverkeer hinder ondervinden van een staking van vier uur die is uitgeschreven door de piloten van de luchtvaartmaatschappij Meridiana, die vrijwel uitsluitend binnen Italië vliegt. De piloten staken van 11 tot 15 uur.

Om negen uur zaterdagavond beginnen de machinisten aan een staking van 44 uur die naar verwachting tot grote chaos in het treinverkeer zal leiden. De spoorwegen hebben gezegd dat zij zullen proberen een aantal lange-afstandstreinen toch te laten rijden. De staking in het treinverkeer is gepland tot maandagmiddag vijf uur.

Het personeel van Alitalia wil maandag ook het vliegverkeer vrijwel helemaal stil leggen. Alle personeelsbonden nemen deel aan de actie, die moet duren van zondag middernacht tot maandag middernacht. Verwacht wordt dat ook de vluchten van en naar Italië van buitenlandse maatschappijen hinder zullen ondervinden van deze staking.

De directie van Alitalia heeft de rechtmatigheid van deze staking aangevochten voor de rechter. Bij de andere stakingen in de vervoerssector gaat het om de nieuwe collectieve arbeidscontracten, terwijl bij Alitalia de protesten worden aangewakkerd door onvrede over het ingrijpende saneringsplan waarmee managing director Roberto Schisano probeert de maatschappij uit de rode cijfers te halen. Volgens de directie van Alitalia, waar al maanden protestacties aan de gang zijn, is de geplande staking in strijd met de afspraken die zijn gemaakt tijdens een bemiddelingspoging vorige maand van de minister van transport.

    • Marc Leijendekker