Grote beleggers voor splitsing BolsWessanen

ROTTERDAM, 5 APRIL. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wordt bij zijn voorstel het dranken- en voedingsmiddelenconcern BolsWessanen te splitsen gesteund door een aantal institutionele beleggers. Wanneer BolsWessanen het voorstel tot splitsing in stemming zou brengen in de vergadering van aandeelhouders, dan moet het twee jaar geleden gefuseerde concern het onderspit delven.

Dat verwacht adjunct-directeur drs. P.P.F. de Vries van de VEB. De VEB vindt dat de fusie tussen Bols en Wessanen uit 1993 is mislukt. Vorige week maakte de VEB bekend dat ze vandaag op de aandeelhoudersvergadering van BolsWessanen het voorstel zal doen het concern te splitsen. De moeizaam draaiende drankenactiviteiten (het oude Bols) zouden verkocht moeten worden aan een groot drankenconcern.

De VEB weet zich volgens De Vries gesteund door “een aantal” institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen), die ontevreden zijn over de gang van zaken bij het concern. De Vries wil niet zeggen welk percentage van de certificaten BolsWessanen deze beleggers vertegenwoordigen.

De institutionele beleggers twijfelden twee jaar geleden ook al over de fusie tussen Bols en Wessanen. Maar ze werden toen door de toenmalige Bols-topman R. Schipper en Wessanen-voorzitter mr. P. Bakker Schut over de streep gehaald door de prognose dat de winst jaarlijks 10 procent zou stijgen. Deze prognose werd echter bij lange na niet gehaald en de beurskoers van BolsWessanen daalde scherp. Schipper trad begin deze maand onverwachts af als voorzitter van de raad van bestuur, en werd opgevolgd door drs. A.M. Zondervan.

Doordat de aandelen van BolsWessanen zijn gecertificeerd, hoeft het concern formeel geen rekening te houden met de oppositie van de certificaathouders. Bij certificering zijn de aandelen ondergebracht in een administratiekantoor, dat op zijn beurt certificaten uitgeeft. De certificaathouders hebben geen stemrecht in de aandeelhoudersvergadering en dus niets te vertellen bij de onderneming. Het administratiekantoor, dat formeel onafhankelijk is, kiest in de praktijk altijd de zijde van de leiding van de onderneming.

De VEB heeft aangekondigd vanmiddag tevens het voorstel te doen de certificering van de aandelen BolsWessanen op te heffen. Volgens de VEB is de certificering door BolsWessanen gebruikt om ten tijde van de fusie beslissingen door te drukken. Een voorbeeld is volgens de belangenvereniging van beleggers de beslissing om oud-minister A.P.J.M van der Stee te benoemen tot voorzitter van de raad van commissarissen. De VEB hekelt het feit dat Van der Stee als president-commissaris van Credit Lyonnais Bank Nederland niet op de hoogte bleek van de miljardenkredieten aan het duo Parretti en Fiorini, die bijna het faillissement van de bank veroorzaakten.