FNV is toch 'positief' over CAO Akzo

ROTTERDAM, 5 APRIL. De Industriebond FNV legt het eindbod van Akzo Nobel Nederland voor een nieuwe CAO (19.000 werknemers) toch “positief” voor aan de leden. Eerder deze week liet onderhandelaar B. Roodhuizen nog weten het resultaat hoogstens het predikaat “neutraal” te willen geven.

De Industriebond FNV, de grootste vakbond binnen Akzo Nobel, blijft ontevreden over de voorgestelde financiering van de 36-urige werkweek. Werknemers die geen gebruik kunnen maken van de arbeidsduurverkorting krijgen per 1 juli 1997 een loonsverhoging van 3,5 procent. Personeel dat langer dan 36 uur blijft werken, krijgt daarnaast vijf extra vrije dagen, die ze aan Akzo Nobel kunnen verkopen. Werknemers in ploegendiensten en deeltijdcontracten krijgen deze dagen niet. “Daar zijn de kaderleden nog steeds boos over. Maar ze zijn ook van mening dat de rest van het pakket het verdedigen waard is”, zegt Roodhuizen.

Vanaf aanstaande maandag gaan bestuurders van de Industriebond FNV officieel de leden raadplegen over de CAO-voorstellen van Akzo Nobel. Belangrijkste onderwerp is de invoering van een 36-urige werkweek (nu 38 uur) per 1 juli 1997. In ruil daarvoor krijgt Akzo Nobel de mogelijkheid het personeel flexibeler in te zetten. De komende twee jaar wil het concern eerst via experimenten bekijken of arbeidsduurverkorting bijdraagt aan werkgelegenheid.