EU heeft moeite met steun Sabena

BRUSSEL, 5 APRIL. De Europese Commissie heeft moeite met het plan van de Belgische regering de sociale lasten voor de luchtvaartmaatschappij Sabena met 7,6 procent terug te brengen.

Volgens Europees commissaris Karel van Miert (concurrentiezaken) lijkt de constructie op een verkapte steunoperatie. Lastenverlichting is volgens de regering-Dehaene de enige mogelijkheid Sabena aantrekkelijk te maken voor het samenwerkingsverband met Swissair. De Zwitserse luchtvaartmaatschappij is bereid onder voorwaarden de plaats in te nemen van Air France, de huidige partner van Sabena. De Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, heeft al eerder duidelijk gemaakt nieuwe staatssteun niet zonder meer te kunnen accepteren, zeker als er sprake is van eerdere steunverlening. In 1991 kreeg België toestemming voor een financiële injectie van bijna 2 miljard gulden in de nationale luchtvaartmaatschappij. (ANP)