Eis van 20 jaar in zaak tegen AH-overvaller

ARNHEM, 5 APRIL. Voor de rechtbank in Arnhem is gisteren twintig jaar celstraf en tbs met verpleging geëist tegen de hoofdverdachte in de Albert-Heijnzaak. Volgens officier van justitie J. Rijkers is bewezen dat de 29-jarige A.A. uit Bussum in mei 1990 twee personeelsleden van een filiaal van Albert Heijn in Oosterbeek tijdens een overval heeft doodgeschoten met een riotgun en een derde levenslang invalide heeft gemaakt. Sinds 1987 pleegde A. bovendien vier andere gewapende overvallen, die steeds gewelddadiger werden. De aanklager legde A. moord met voorbedachten rade meermalen gepleegd, poging tot moord en poging tot doodslag ten laste.

De officier van justitie had eigenlijk, zo zei hij, levenslang willen eisen, maar hij hield rekening met de rapportage van het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Deskundigen van die kliniek achten A. verminderd toerekeningsvatbaar en in staat tot herhaling van zijn gewelddaden. Zij adviseren langdurige gedwongen behandeling, hoewel zij twijfelen aan het succes van die behandeling zolang de verdachte “zijn ziel en zaligheid” in het geloof van de Jehova's Getuigen blijft leggen, zo bleek gisteren tijdens de rechtszitting.

De rechtbank doet op 18 april uitspraak. (ANP)