Een sleepvoet

Kees Cruysen zit met ruim zestig stuks melkvee op 30 ha land in Dreumel, Land van Maas en Waal. Om de mest conform de voorschriften te kunnen uitrijden heeft hij deze winter een sleepvoet aangeschaft, kosten ƒ 40.000.

Al die tijd is het te nat geweest om met dat zware ding het weiland in te gaan. Maar nu moest hij toch echt zijn mest kwijt, en nu zit het alweer vol met kieviten. Hij denkt: waar zijn we nou eigenlijk mee bezig? Want één ding staat vast: je kunt niet met een sleepvoet over het land zonder alle nesten te vernielen. Ook altijd nog zes, zeven gruttonesten. En hij is best een moderne boer, maar hij behandelt zijn weidevogels met zorg. Hij denkt: ik doe het niet, ik verrek het gewoon.

Dus rijdt hij zijn mest uit op de oude manier, bovengronds, wat tegenwoordig verboden is. Hij komt terug op het erf en daar staat een politieman. Sinds dat hoge water, die evacuatie, komt er voortdurend politie over de vloer. Om contact te houden. Cruysen zit in het actiecomité voor de volle honderd procent. Hij zegt: je ziet het, ik ben in overtreding. Maar de politieman wil geen moeilijkheden. De situatie is zo al explosief genoeg.

“Maar op den duur”, zeg ik, “zal er wel een proces-verbaal van komen en je weet hoe het met querulante boeren afloopt.”

“Ik hoop”, zegt hij, “dat ze voor die tijd tot inkeer komen. Het is toch waanzin wat ze ons willen laten doen?”

    • Koos van Zomeren