Bruikleen voor museum Barcelona

GENEVE, 5 APRIL. Het Musée Barbier-Müller in Genève, een van de belangrijkste Europese musea op het gebied van de archaische en etnografische kunst, heeft zijn collectie pre-columbiaanse voorwerpen in langdurig bruikleen gegeven aan het Palais Nadal de Barcelone in Barcelona.

De honderdvijftig stukken met een totale waarde van circa 30 miljoen dollar, blijven tot eind 1999 in Barcelona en daarna hebben de Spanjaarden het recht de verzameling te kopen. Het Musée Barbier-Müller, eigenaar van zo'n zesduizend stukken, blijft zich vooral richten op oude kunst uit Afrika en Oceanië, aldus eigenaar Müller. Onroerend goedhandelaar Barbier, daarentegen, wiens vrouw enige erfgenaam is, beweerde gisteren slechts delen van de verzameling, zoals de Cycladische kunst, te willen behouden. Hij benadrukte de hoge kosten, een miljoen Zwitserse franken, om het museum te laten voortbestaan. Inmiddels zou men in overleg zijn met Franse musea om zo'n 350 stukken uit Nigeria af te stoten. “Mijn zonen zouden dan de resterende 4.000 objecten kunnen verkopen”, aldus Barbier, “want in Genève bestaat er geen bijzondere belangstelling voor dit type verzamelingen.” (AFP)