Britse journalistiek

LONDEN, 5 APRIL. Britse televisiemakers vrezen dat politieke partijen voortaan bij het minste vermoeden van onevenwichtige berichtgeving naar de rechter zullen stappen. Aanleiding daarvoor is de derde achtereenvolgende juridische nederlaag die de BBC heeft geleden in een rechtzaak over de uitzending van een vraaggesprek met premier Major.

Een Schotse rechter had maandag de uitzending van het programma in Schotland verboden. Daarmee stelde hij twee oppositiepartijen, Labour en de Liberaal Democraten, in het gelijk die vonden dat zo'n eenzijdige aandacht voor de Conservatieve regeringsleider drie dagen voor de lokale verkiezingen in Schotland strijdig was met de vereiste onpartijdigheid.

Een hoger beroep tegen het uitzendverbod werd maandag al verworpen. Gisteren blokkeerde hetzelfde rechterlijke college in Schotland een poging van de BBC om alsnog bij het House of Lords in beroep te gaan. Dat was de enige manier om het vraaggesprek met de premier nog voor de lokale verkiezingen van morgen in Schotland uitgezonden te krijgen. Maar de Schotse rechters toonden zich niet onder de indruk van het BBC-argument dat het vraaggesprek zijn actualiteitswaarde zou verliezen als het niet snel werd uitgezonden.