Betoging in stad Iran ontaardt in onlusten

TEHERAN, 5 APRIL. Een boze menigte betogers heeft gisteren in Islamshahr, vlakbij de Iraanse hoofdstad Teheran, gebouwen, voertuigen en een benzinestation in brand gestoken uit protest tegen tekorten aan drinkwater en de hoge brandstofprijzen. Volgens getuigen zijn verscheidene mensen gedood toen oproer-eenheden van de paramilitaire Revolutionaire Garde het vuur op de demonstraten opende. Tientallen werden gewond. “We hebben onze handen vol aan de gewonden”, aldus een arts.

De regering sprak later van “een aantal opportunisten” dat “wat schade” had aangericht en vervolgens was opgepakt. Maar de autoriteiten zwegen over slachtoffers.

Demonstranten uit het gebied hadden zich gisterochtend verzameld in Islamshahr, een dorp dat zich als gevolg van de uittocht van platteland naar stad tot slaapstad heeft ontwikkeld, om verbetering van de drinkwatervoorziening te eisen. Maar de betoging verbreedde zich al snel tot een protest tegen economische problemen in het algemeen, waaronder met name de verdubbeling van de brandstofprijzen die vorige maand werd afgekondigd en de als gevolg daarvan hoge kosten van vervoer. Mannen en vrouwen marcheerden door de straten terwijl ze leuzen riepen tegen de regering en de hoge prijzen, aldus getuigen.

Slaapsteden als Islamshahr hebben vaak te kampen met een hoge werkloosheid en criminaliteit, grotendeels gekoppeld aan drugsgebruik onder de jeugd. Volgens een inwoner “is het dagelijks leven te moeilijk geworden door de economische crisis: de prijzen blijven maar stijgen en het is moeilijk om werk te vinden. De mensen hier zijn arm. Ze kunnen niet meer.” (Reuter, AFP)