Betalingen voor stellen Kamervragen

LONDEN, 5 APRIL. Twee Britse Lagerhuisleden van de Conservatieve partij, die zich hadden laten betalen voor het stellen van kamervragen, hangt een schorsing boven het hoofd.

De kamercommissie die zich bezighoudt met priviliges van parlementariërs, vindt dat David Tredinnick en Graham Riddick “door een ernstige beoordelingsfout” het Britse Lagerhuis in discrediet hebben gebracht. Tredinnick zou volgens het eensgezinde advies van de commissie voor twintig dagen uit het parlement moeten worden geweerd, met inhouding van salaris. Bij Riddick zou met een schorsing van tien dagen kunnen worden volstaan. Een derde Conservatief parlementariër, Bill Walker, die zich ook voor kamervragen liet betalen, komt er met een waarschuwing af omdat hij zijn verdienste liet overmaken naar een liefdadigheidsorganisatie. De straffen moeten nog worden bekrachtigd door het Lagerhuis.

De kamercommissie heeft ook het Britse zondagsblad The Sunday Times gehekeld die de onoirbare praktijken aan het licht heeft gebracht. Zich uitgevend als zakenmensen hebben verslaggevers van de krant twintig parlementariërs benaderd met het verzoek om kamervragen te stellen tegen betaling van duizend pond. De commissie vindt het “beneden het peil dat je van rechtvaardige onderzoeksjournalistiek mag verwachten” om gebruik te maken van “uitlokking” en “misleiding”.