Asielzoekers mogen Letse trein niet uit

RIGA, 5 APRIL. Hoewel de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in een eerste onderzoek tot de conclusie is gekomen dat veel van de 104 vluchtelingen die al ruim een week in Letland in een trein opgesloten zitten, authentieke asielzoekers zijn, heeft de Letse regering besloten hen niet toe te laten en hen ook niet toe te staan de trein te verlaten.

De 85 Iraakse, vier Palestijnse, twee Iraanse en dertien Afghaanse vluchtelingen trachtten in december per schip vanuit Estland naar Zweden te gaan om er politiek asiel aan te vragen. Dat land liet hen echter niet toe. Estland wees hen uit naar Letland, vanwaar ze Estland waren binnengekomen. Sindsdien probeert Letland van hen af te komen, maar de vluchtelingen worden in geen enkel buurland - Litouwen, Rusland, Estland en Wit-Rusland - toegelaten. Rusland weigerde hun tot zes keer toe de toegang. Ze zitten onder erbarmelijke omstandigheden in hun trein, die nu onder militaire bewaking bij de Russische grens staat.

De UNHCR, die Letland heeft gehekeld omdat het de vluchtelingen “als vee” behandelt, is na een onderzoek ter plaatse tot de conclusie gekomen dat de groep “veel potentieel authentieke asielzoekers bevat”. “We zijn ervan overtuigd dat zeventig of meer vluchtelingen op het ogenblik onder geen enkele omstandigheid naar hun land van herkomst terug kunnen.” Een UNHCR-woordvoerder klaagde over de slechte omstandigheden aan boord van de twee treinwagons. De sanitaire toestand is slecht, er is te weinig eten en geen verwarming en alle veertig kinderen in de groep zijn ziek.

De Letse regering blijft desondanks bij de weigering, de groep uit de trein te laten en een onderkomen - hoe voorlopig ook - te verschaffen, kennelijk uit vrees dat dat de inleiding vormt tot een langer verblijf. Volgens Riga gaat het om economische vluchtelingen. Het Letse blad Diena citeerde gisteren een regeringswoordvoerder die zei dat is overwogen de groep onder te brengen in een centrum voor drugsverslaafden, maar dat de verbouwing van het centrum 800.000 dollar zou kosten. Dat geld, aldus de woordvoerder, is er niet - tenzij Zweden bijspringt. (Reuter)